Kaszubski szlak kulinarny

  • środa, 30 lipca 2014
    • Kaszubski szlak kulinarny -Pasieka Miody Kaszubskie















      Kochani zapraszam Was dzisiaj do Pasieki w miejscowości 
      Brusy na trasie do Chojnic.

      Muszę przyznać,że o kaszubskich miodach słyszałam już dawno i długo czekałam na ten moment kiedy tam dojadę.
      Okazało się,że na miejscu pomimo dużej reklamy przy ulicy nie mogłam tam trafić.|
      Jednak po zapytaniu paru osób udało się i okazało się,że dzień wcześniej widziałam tę pasiekę przez okno pociągu którym jechałam.
      Wybór miodu jest ogromny.Można kupić go na miejscu lub przez internet
      kaszubskiemiody.pl
      Mój ulubiony to rzepakowy i polubiłam gryczany,czekam na ten najważniejszy czyli miód kaszubski.
      Zostawiam Was teraz z krótkim opisem zaczerpniętym
      ze strony kaszubskiemiody.pl
      P
      amiętajcie o tym miejscu jeśli będziecie na Kaszubach.

      Od ponad 30 lat zajmuję się pszczelarstwem. Fascynacja tymi owadami trwa w naszej rodzinie od pokoleń.

      Pszczołami zajmowali się moi dziadkowie ze strony ojca i matki. Pasję tę przejął mój ojciec, by przekazać ją potem mi. Już jako mały chłopiec podglądałem go przy pracy w pasiece.
      Nie przypuszczałem wówczas, że to stanie się moim powołaniem i drogą życiową.

      Wielopokoleniowe obcowanie z pszczołami pozwoliło nam na wypracowanie metod pozyskiwania najlepszych odmian miodu.

      Jesteśmy pewni na swoje produkty, ponieważ osobiście dbamy o ich jakość.

      Cieszymy się dużym zaufaniem klientów, czego dowodzi fakt, że promują nasze produkty w swoim środowisku.

      Na liście produktów tradycyjnych od 12 lutego 2007 roku.

      Miód z Kaszub ma barwę od jasnożółtej do brązowozielonej (bursztynowej), zależnie od rodzaju: wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy. Ma smak słodki z gorzkawym posmakiem, o silnym specyficznym aromacie roślin występujących na terenie Kaszub.

      Te charakterystyczne zbiorowiska roślinne Kaszub wpływają na niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju miód. Pszczoły, oblatując roślinność specyficzną dla tego regionu, zbierają nektar z wielu różnych grup roślin, tworząc miód kaszubski. Miód ten ma cechy kwiatów roślin występujących na terenie Kaszub.

      Miód kaszubski

      Specyficzny klimat nie zapewnia pozyskiwania dużych ilości tego miodu. Pszczoły, aby wytworzyć jednostkę miodu, muszą „włożyć” więcej pracy niż na innych terenach Niżu Polskiego. Powoduje to, że w miodzie tym występuje więcej enzymów przekazanych przez pszczoły. Skutkiem tego miody kaszubskie posiadają specyficzne i odmienne właściwości biolecznicze.

      Charakterystyka terenu, roślinności, klimatu oraz specyficzna praca pszczół gwarantują niezwykłość miodu kaszubskiego, który jest produktem tradycyjnym wytwarzanym przez kaszubskich pszczelarzy od wieków.

      Pozyskiwany miód spożywany jest w formie miodu w plastrze, patoki i krupca. Taki miód jest naturalnym, zdrowym, tradycyjnym produktem oferowanym przez pszczelarzy posiadających pasieki na terenie Kaszub.

      Do produkcji miodu kaszubskiego wykorzystuje się pszczołę miodną Apis mellifera. Miód ten może być zbierany wyłącznie w okresie od połowy maja do końca sierpnia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszubski szlak kulinarny -Pasieka Miody Kaszubskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 30 lipca 2014 14:54
  • poniedziałek, 09 września 2013