Przekąski

  • poniedziałek, 07 stycznia 2013
  • środa, 19 grudnia 2012
  • wtorek, 06 listopada 2012
    • Soczysty kurczak z patelni-ciasteczka i kolorowa sałatka



      Przedstwiam Wam nowy produkt Knorr-Soczysty kurczak z patelni.
      Nowocześnie,niebrudząc patelni przygotujemy kurczaka.Szybko,smacznie i zdrowo.
      A oto moja instrukcja:



      Przygotuj piersi z kurczaka,umyj,osusz,przetnij na dwa filety.Delikatnie rozbij tłuczkiem.

      Przygotuj marynatę:4 łyżki oleju-1 łyżka wody.Ja zrobiłam odwrotnie.mieszamy z przyprawami(dałam do 2 piersi połowę przyprawy)



      Super pomysłowe torebki Jana Niezbędnego posłużą nam do pieczenia,Wkładamy tam nasze piersi z kurczaka,zawijamy rogi i układamy na rozgrzanej patelni.Smażymy z obu stron po około 10 minut w zależności od grubości mięsa.W trakcie smażenia zmiejszamy ogień na średni.


      A tak wygląda gotowy kurczak.Niech Was nie zmyli kolor-to papryka:)


         Jesienne ciasteczka z kurczakiem z patelni


      Szybka i bardzo smaczna przekąska.Smak słodko-słono-kwaskowy.Dzięki kawałkom piersi kurczaka z przyprawami nie trzeba nic więcej dodawać.Pycha:)

      ciasto kruche
      groszek z marchewką mrożony 1 szkl.
      1 łyżka papryki konserwowej pokrojonej w kostkę
      1 łyżka dyni marynowanej w occie pokrojonej w kostkę
      4 serki topione Hochland(4 sery po każdym z rodzaju)
      1 pierś z kurczaka smażony w torebce Knorr pokrojona w kostkę paprykowo-rozmarynowa

      Przygotowane ciasto kruche,kroimy na małe kwadraty.Serki w miseczce mieszamy i łączymy z warzywami.Na każdym kładziemy farsz i delikatnie zlepiamy rogi robiąc małe ciasteczka.Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temp.200st.około 8-9 minut.



      Sałatka soczysty kurczak na sałacie z granatem,fetą i pomidorkami daktylowymi

      Bardzo lubię sałatki,a ta łączy w sobie same dobre smaki.
      Feta z pomidorami i bazylią,sos pomarańczowy,granat a co najważniejsze soczysty kurczak z patelni paprykowo-rozmarynowy


      mix sałat z rucolą
      ser feta patros z pomidorami i bazylią
      granat
      kilka pomidorków małych daktylowe
      1 pierś z kurczaka smażona w torebce Knorr paprykowo-rozmarynowa-pokrojona w kostkę
      1 pomarańcza
      1 łyżka oliwa z oliwek

      Na talerzu położyć sałaty,pomidorki,ser feta,kawałki kurczaka.Posypać granatem i polać sokiem z pomarańczy oraz oliwą z oliwek.Smacznego

      Zapraszam serdecznie na stronę www.przepisy.pl
      gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów,porad i ciekawostek kulinarnych.
      A także moje przepisy w akcji Bloger w kuchni
      http://www.przepisy.pl/blogerzy/uzytkownik/3381

      A kto odwiedzi mój fanpage na facebooku może wygrać Fix soczysty kurczak z patelni.
      Zapraszam


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2012 13:37
  • czwartek, 25 października 2012
    • Makaronowe przekąski



      Ostatnio dostałam pyszny makaron od firmy www.miedzybrodzki.pl
      Na pierwsze smakowe doznania poszedł makaron malutkie gwiazdki 4 jajeczny-jeden z moich
      ulubionych:)
      Skład: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, 4 świeże jaja,   woda.
      Ponieważ dziś święto makaronu to zrobiłam dwie wersje jedna na słodko, druga na słono:)

      Słodkie makaronowo-bakaliowe róże

      1/2 opakowania makaronu 4 jajeczny małe gwiazdki Międzybrodzki
      1 paczka mieszanki bakaliowej (użyłam Bakal)
      kilka suszonych śliwek
      1 łyżka skórki pomarańczowej
      1 serek ricotta 100g
      cukier brązowy 1 łyżka
      1 ciasto francuskie

      Makaron gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie,bez dodatku oleju.
      Kiedy makaron przestygnie wrzucamy go do miski i dodajemy serek,cukier oraz bakalie.Wszystko mieszamy i na chwilkę odstawiamy.Ciasto francuskie delikatnie wyjmujemy z opakowania,wycinamy kwadraty i układamy w foremkach do pieczenia muffinek.Pieczemy około 10 minut w temp.200st.Przestudzone napełniamy gotową masą bakaliowo-makaronową.
      Pyszne:)




      Sałatka gwiazdki makaronowe z sosem paprykowym


      1/2 opakowania makaron małe gwiazdki 4 jajeczny Międzybrodzki
      3 łyżki kukurydzy z puszki
      3 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem
      3 łyżki papryki konserwowej pokrojonej
      1 pierś z kurczaka usmażona w ziołach bez tłuszczu
      kilka kropli soku z cytryny
      sól i pieprz świeżo zmielony
      szczypta przyprawy curry
      3 łyżki majonezu light
      1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego(np.Bakoma)
      kilka pasków papryki konserwowej do sosu

      Makaron ugotować,odstawić.Paprykę pokroić w kostkę.Usmażoną pierś kurczaka pokroić także w kostkę.Wszystko zmieszać z makaronem,dodać ugotowaną odcedzoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę.Skropić sałatkę sokiem z cytryny,dodać sól i pieprz oraz szczyptę przyprawy curry.Przygotować sos:Do miski wlać jogurt oraz majonez i paprykę wszystko zmiksować blenderem.Podawać z sałatką.Smacznego




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaronowe przekąski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 17:42
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Bułeczki z oliwkami i oliwą Monini



      Jesli do Umbrii się wybiorę,
      napewno bułeczki z Monini zabiorę.
      Smaki Włoch tam różne poznam,
      potem zawrotu głowy doznam.
      Oliwki same do koszyka mi wpadną,
      co z nimi zrobię niech inni zgadną.
      Oh marzyc by się chciało,
      ale czasu jest za mało.
      Do mojej kaszubskiej kuchni biegnę,
      nagrodę-wycieczkę może zdobędę:)

      Bułeczki z oliwkami,tymiankiem i złotą oliwą extra vergine Classico Monini.Idealne na śniadanie na trawie(zdążyłam przed burzą:)polecam także na wycieczki i pikniki.


      1/2 kostki drożdży 50g

      1/2 szkl.mleka ciepłego
      odrobina cukru
      troszkę mąki
      oliwki zielone małe kilka sztuk

      tymianek suszony

      szczypta soli
      2 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico

      mąka do ciasta

      Z drożdży,mleka,cukru  oraz mąki(około 2 łyżek)robimy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany.Odstawiamy,przykryty ściereczką na około 10 minut.Następnie dodajemy oliwę z oliwek,szczyptę soli oraz resztę mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.Dodajemy tymianek,oraz pokrojone oliwki i robimy małe bułeczki.Delikatnie kładziemy je na wysmarowanej oliwą z oliwek Monini blaszce i chwilę zostawiamy.Smarujemy odrobiną złotej oliwy z oliwek Monini i pieczemy około 10 minut w piekarniku w temp.200st.
      Życzę smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z oliwkami i oliwą Monini”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 09:02