Warsztaty kulinarne

  • wtorek, 16 czerwca 2015
    • Mercure Hotel Gdynia Centrum-rebranding wielkie otwarcie

      W piątek uczestniczyłam w wielkim otwarciu Hotelu Mercure Gdynia Centrum.
      Przed hotelem przywitał mnie czerwony dywan,poczułam się trochę jak gwiazda.
      Wnętrze hotelu miło mnie zaskoczyło.Nie będę opisywać wcześniejszego wyglądu hotelu,bo uważam,że obecny jest 100% lepszy.Fenomenalna metamorfoza,jasne,czyste wnętrza.
      Duża przestrzeń,delikatne kolory,tematyka morska,stoliki w kaształcie żółtych polerów cumowniczych.
      Warto jeszcze dodać,że logo marki Mercure w lobby przypomina żagle "Daru Pomorza".

      W holu hotelowym  w tylnej części znajdziemy restaurację Winestone z bogatym wyborem wszelakich win oraz ciekawą kart dań.Zgodnie z nowoczesnymi trendami restauracja ma otwartą kuchnię.W prostej i minimalistycznej przestrzeni dominuje kolor filetowy i czarny z drewnianymi stołami z marmurowanymi blatami.Koncept restauracyjny Winestone w hotelach Mercure został nagrodzony Medalem Europejskim-prestiżowym odznaczeniem przyznawanym przez organizację Business Centre Club.
      Przy recepcji morski kącik zabaw dla dzieci,bardzo ładny.
      W korytarzu prowadzącym do sal konferencyjnych interesujące czarno-białe obrazy związane z tradycją morską Gdyni.
      Jestem przekonana,że nietypowy widok sali biznesowej wszystkich zaskoczy,bardzo nowatorskie podejście.
      Hotel mieści się w samym centrum Gdyni tuż obok Teatru Muzycznego,oraz budującej się 
      Szkoły Filmowej. 
      Widok z 9-tego piętra zapietra dech w piersiach,a pokoje są bardzo wygodne i przestronne(widziałam jedynkę),doskonale wyposażone.

      A teraz foto relacja z bogatego w doznania smakowe i wizualne bankietu.
      Uroczystość prowadziła Pani Dorota Gardias.
      Uroszystego przecięcia wstęgi dokonał Pan 

      Prezydent Gdyni-W.Szczurek. 
      Cudownie śpiewała Pani Urszula Dudziak wraz ze swoją córką Miką Urbaniak. 
      Bawiłam się w towarzystwie blogerek kulinarnych:Joanny-Królestwo Garów,
      Bernadetty-Mój Pamiętnik Kulinarny,Alicji- Wielki Apetyt,
      Ilony-Kuchnia Ilony.
      Bardzo dziękuję za zaproszenie Panu Dyrektorowi Generalnemu Mercure Gdynia Centrum.


       

       

       
















       







       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 czerwca 2015 10:24
  • piątek, 19 grudnia 2014
  • środa, 28 maja 2014
    • Kulinarny Dzień Mamy w Centrum Handlowym Batory



      W sobotę uczestniczyłam w Kulinarnym Dniu Mamy
      w Centrum Handlowym 
      Batory w Gdyni. 

      Wspólnie z blogerką Izą My COOK LAND i z Danielem(pamiętacie go z MasterChef ) 
      Student gotuje,przygotowaliśmy potrawy z naszego dzieciństwa.
      Takie które robiły kiedyś nasze mamy.


      Ja zrobiłam pyszny krem sułtański.
      Ten deser był dla mnie smaczną nagrodą,kiedy byłam mała w sklepach
      wszystkiego brakowało o rodzynkach i kakao można było pomarzyć.  

      Iza przygotowała pyszne ciasto na zimno z herbatnikami.






      Daniel kusił nas pierogami warmińskimi.
      Przepis znajdziecie tutaj




      Cała impreza trwała 3 godziny.
      Wszystkich gości w świat naszych smaków z dzieciństwa wprowadził konferansjer pan Tomasz,który doskonale prowadził całą imprezę.
      Miłe i bardzo pracowite hostessy częstowały klientów centrum 
      ciasteczkami,słodkościami od Piotr i Paweł.
      Nigdy bym nie pomyślała,że kiedyś będę gotować w moim ulubionym Batorym.
      Bardzo mi było miło.
      Wszystkim dziękuję za miłą atmosferę,super stanowisko pracy,doskonałe towarzystwo,ciekawą rozmowę.
      Batory z całego serca dziękuję za zaproszenie.
      W takiej miłej atmosferze nawet trema gdzieś ucieka. 
      Ogromne podziękowania także dla Asi z bloga 
      Ugotujmy za uwiecznienie naszych kulinarnych działań.
      Chyba po raz pierwszy nie zabrałam ze sobą aparatu :)






       





















      Na koniec zapraszam na pyszny krem sułtański z dodatkiem
      pijanych rodzynek i małych bezików.

      KREM SUŁTAŃSKI

      500ml. śmietanki kremówki w kartoniku

      3 łyżki cukru pudru

      3 łyżki ciemnego kakao

      100ml.rumu

      1/2 paczki rodzynek

      1 mała paczka bezików  

      Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy.
      Krem dzielimy na dwie części.
      Do jednej dodajemy kakao.

      Rodzynki wcześniej moczymy w rumie przez około 30 minut.

      Do pucharka lub miseczki nakładamy ciemny krem następnie jasny i posypujemy rodzynkami.
      Na końcu dodajemy małe bezy.
      Smacznego 


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kulinarny Dzień Mamy w Centrum Handlowym Batory”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 28 maja 2014 12:53
  • środa, 15 stycznia 2014
    • Spotkanie Trójmiejskich Blogerek w Ganesh Gdańsk Kowale

      Wczoraj miałam okazję po raz kolejny uczestniczyć w spotkaniu 
      Trójmiejskich Blogerek tym razem w restauracji Ganesh Gdańsk Kowale.
      W spotkaniu wzięło udział 16 blogerek kulinarnych zaproszonych przez Trójmiejską Solniczkę.
      Podczas wieczoru towarzyszyła nam Pani z gazety wyborczej z portalu Namonciaku.pl oraz Turek Pomorze od Kuchni z Radio Plus

      Te indyjskie smaki,ten klimat to był mój pierwszy raz i mam nadzieję,że nie ostatni.

       



      Restauracja Ganesh w Gdańsku Kowale jest ósmą w kraju.
      Przestronne wnętrze restauracji w bieli oddaje egzotyczny klimat.
      Na początku spotkania szef restauracji Pan Tapinder Sharma opowiedział nam historię powstania tego miejsca:

      Historia sieci Ganesh rozpoczęła się w 2006 roku od niepozornej kamienicy w bramie przy ul. Piotrkowskiej 69 w Łodzi. Kuchnia w tamtym czasie obca dla większości Polaków szybko zyskała sobie ogromną aprobatę klientów, co zachęciło właściciela, pana Tapindera Sharmę, do otwarcia kolejnych lokali, także w innych miastach. W efekcie Ganesh to jak dotąd jedyna sieć indyjskich restauracji w Polsce.W ramach marki działa dziś już osiem lokali – trzy w Warszawie, dwa w Łodzi oraz po jednym w Płocku, Krakowie i Gdańsku-Kowalach. Wspólnym mianownikiem wszystkich restauracji jest wysokiej jakości kuchnia przygotowywana przez indyjskich kucharzy, z przypraw i składników sprowadzanych z ich ojczystego kraju.

      W każdym z miast menu pozostaje identyczne, jednak same restauracje znacząco się miedzy sobą   różnią. Jedne mniejsze i kolorowe niczym kadr bollywoodzkiego filmu, inne przestronne i gustowne, przywodzące na myśl luksusowe, pełne przepychu indyjskie pałace. Dzięki temu w naszych restauracjach udaje nam się pokazywać różne oblicza Indii. Zapraszamy do ich wspólnego odkrywania!(informacje ze strony restauracji Ganesh)


      Następnie szef zaprosił nas na pokaz gotowania w swojej kuchni przy asyście 
      dwóch swoich kucharzy.
      Powstało na naszych oczach przepyszne danie:
      Murgh Makhanawala czyli kawałki kurczaka  w sosie pomidorowym,bogate w indyjskie przyprawy takie jak Garam Masala.




      Kiedy dania były już gotowe i wspaniały aromat
      roznosił się wokoło.
      Wszyscy zaczęli przy osobnym stole lepić swoje
      Naan-placki z mąki pszennej z dodatkiem

      czosnku i masła.

      Następnie kucharz wypiekał je w specjalnym piecu.
      Niektóre troszkę się przypiekły

      chyba obecność tylu pięknych pań na to wpłynęła.
       
       



       

       Z wielką radością zasiedliśmy do stołu.

      A oto dania,które uraczyły nasze podniebienia.
      CHICKEN TIKKA-kawałki kurczaka marynowane w sosie indyjskim
      Szaszłyki warzywne z indyjskimi przyprawami podane z sosem
      PUNJABI CHANA MASALA -cieciorka indyjska w sosie cebulowo-pomidorowym-bardzo pikantne danie.
      warzywa z pieca z indyjskimi przyprawami podane z ryżem 
      Basmati.
      Dania są bardzo pyszne,aromatyczne i sycące.
      Bardzo mi smakowały.
       






       

      Bardzo dziękuję za przepyszne,cudowne spotkanie
      Trójmiejskiej Solniczce oraz za 

      przemiłą gościnność Restauracji Ganesh Gdańsk
      Kowale w Centrum Kowale.


      Zapraszam Was serdecznie do tej indyjskiej restauracji czy mieszkacie w Trójmieście czy będziecie przejazdem-warto tam przyjść.
      Ja na pewno tam wrócę bo bardzo ciekawią mnie słodkości indyjskie min.indyjska

      chałwa z marchwi czy lody indyjskie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 15 stycznia 2014 12:10
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Warsztaty kulinarne Fit & Easy,Bosch Home Polska z Joanną Jabłczyńską



      W sobotę uczestniczyłam w Zdrowych Warsztatach
      Kulinarnych 

      Fit & Easy i Bosch Home Polska , które odbyły się w 
      Centrum Domowych Inspiracji Bosch Siemens 
      w Warszawie.


      W spotkaniu brała udział pani Joanna Jabłczyńska
      znana aktorka.

      Osoba bardzo miła,uśmiechnięta.
      Jak się okazało pani Joanna bardzo zdrowo się
      odżywia,od nie dawna jest 

      wegetarianką i czynnie uprawia sport(triathlon).

      Bardzo zdrowe i smaczne sałatki,danie główne,
      przystawki,zupę i deser,

      przygotowaliśmy wspólnie z kucharzami Sowa &
      Przyjaciele w profesjonalnej

      kuchni pełnej świetnego sprzętu Bosch i Siemens.
      Podzieleni na grupy było nas 12 osób +przedstawiciele
      firm.


      Ja przygotowałam wspólnie z Krystyną

      sałatkę
      orzechową z granatem-
      autorski przepis Pani Joanny Jabłczyńskiej.




      A oto reszta smacznych dań:



      Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli
      oraz serem Le Rustique




       Sałatka w pikantnym sosie z mango z melonem z
      królewskimi krewetkami i świeżą miętą.

       

      Zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym,
      curry i świeżo siekaną kolendrą.

       

      Tortilla z plastrami wędzonego łososia,suszonymi
      pomidorami,sałatami i kremowym serem Philadelphia.
       

      Deser Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi 
      i kremowym serkiem z chaławą podany z kremem
      z orzecha laskowego,kruszonką z ciasteczek
      korzennych i świeżymi owocami.

      Te cztery godziny minęły bardzo szybko,w cudownej 
      miłej i smacznej atmosferze.

      Miałam okazję pierwszy raz poznać Salon Ekspozycyjny
      marki Bosch i Siemens oraz zapoznać się z nową
      linią blenderów i
      mikserów ErgoMixx marki Bosch
      Ten blender wkrótce będę miała okazję używać
      w swojej kuchni i Wam przedstawić ponieważ jest
      moją nagrodą w konkursie.

      Wszystkie sałatki powstały na bazie mixów sałat
      Fit & Easy ,które doskonale znam na co dzień
      i szczerze polecam
      A w obecnej chwili firma zmieniła szatę
      graficzną opakowania.
      Dzięki temu jest bardziej czytelna i wyrazista.


       Na spotkaniu spotkałam znajome koleżanki blogerki:
      Izę -Smaczna Pyza
      Mariolę - Kulinarne Pyszności Molki
      oraz 
      Aleksandrę - Stolik w kropki
      a także 

      Małgosię-Ósmy kolor tęczy
      Martę-Kolorowo-torcikowo


      Razem z Aleksandrą(Stolik w kropki).

      Bardzo dziękuję firmie Fit & Easy,Bosch Home Poland
      za bardzo ciekawe,Zdrowe Warsztaty Kulinarne.
      Mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych
      smacznych warsztatach. 



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 07:59