Zupy

  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • Kaszubska rozgrzewajka



      Zapraszam Was dzisiaj na kaszubską rozgrzewajkę.
      Bardzo gorącą i ostrą zupę,którą przekornie nazwałam Kaszubski Purtk.

      2 czerwone papryki
      2 strączki chilli świeże
      100 g dyni (może być mrożona)
      2 czerwone cebule
      3 ząbki czosnku
      100 g wędzonej szynki(najlepiej swojskiej)
      2 kiełbasy 
      100 g kurek(mogą być mrożone)
      2 papryki konserwowe czerwone
      1 kubek przecieru pomidorowego(domowego)
      1/2 l rosołu drobiowego
      1 łyżka majeranku
      sól morska i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
      2 łyżki oleju rzepakowego


       



      Obraną cebulę pokroić w kostkę oraz obrany czosnek.
      Chilli drobno pokroić jeśli ktoś lubi to można z pestkami. 
      Wszystko wrzucamy do garnka z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego i smażymy.
      Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę i nadal przesmażamy wciąż mieszając następne 3 minuty.
      Następnie wlewamy rosół i dodajemy podsmażone wcześniej kurki.
      Paprykę konserwową oraz kiełbasę i szynkę kroimy w kawałki i dodajemy do reszty.Gotujemy 10-12 minut.Doprawiamy majerankiem.
      Na końcu dorzucamy przecier pomidorowy oraz dynię mrożoną i gotujemy jeszcze pod przykryciem 5 minut.
      Doprawiamy solą i pieprzem.
      Smacznego


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 16:15
  • niedziela, 27 lipca 2014
  • czwartek, 26 czerwca 2014
    • Rosół kaszubski






      Powiecie,że to taki zwyczajny rosół.
      A jednak jest to nasz pomorski rosół,pełen aromatu warzyw z przydomowego ogródka.Najlepszy  ugotowany na wiejskiej kurze albo z różnego rodzaju mięs:wołowiny,wieprzowiny czy cielęciny.
      Zapraszam na Kaszuby tutaj najlepiej smakuje taka zupa.

      Korzystając z okazji wpisu życzę Wam Kochani słonecznych wakacji.
      Ja pędzę na wieś do Dziemian.
      Odpoczywajcie i próbujecie kaszubskich potraw.
      Konkurs niestety po moim powrocie czyli po 10 lipca.
      Pozdrawiam

      1 wiejska kura ok.2 kg
      seler bulwa
      1por
      2marchewki
      2pietruszki
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1 listek świeżego lubczyka
      2-3 ziarenka ziela angielskiego
      3-4 liście laurowe
      2 łyżki natki pietruszki 
      sól i pieprz do smaku

      Myjemy i obieramy warzywa.
      Kurę umytą wkladamy do garnka z zimną wodą 2 litry.
      Doprowadzamy do wrzenia.
      Jeśli rosól ma być klarowny zdejmujemy pianę(tzw.szumowiny).
      Gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu.
      Następnie dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę aż warzywa będą miękkie. 
      Cebulę warto zrumienić zanim dodamy ją do zupy.
      Moża także dodać do zupy łupinę od cebuli,wtedy dodatkowo zupa nabierze złocistego koloru.
      Do tego rosołu możemy dodać także kawałek włoskiej kapusty lub kalafiora.
      Zupę podajemy z makaronem posypaną natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół kaszubski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 czerwca 2014 09:11
  • środa, 19 marca 2014
  • czwartek, 06 marca 2014
    • Zupa fasolowa po kaszubsku



      Czas przedwiośnia to czas w którym warto zadbać o zdrowie,rozgrzać się ciepłą zupą,
      dodać sobie energii na cały dzień. 
      Doskonała jest fasola,która ma dużą zawartość białka i mnóstwo witamin.

      Zupa fasolowa po kaszubsku 

      100 g drobnej fasolki białej Kupiec
      1 cukinia
      1 por mały
      dynia w kostce (użyłam mrożonej Hortex)
      1 puszka pomidorów krojonych
      1 litr bulionu drobiowego domowego
      2-3 listki laurowe
      3-4 ziarnka ziela angielskiego 
      listki lubczyku
      2-3 razy obrót młynkiem ognista mieszanka przypraw Kamis
      sól morska ,pieprz czarny do smaku

      Fasolkę umyć i namoczyć na 12 godzin(najlepiej całą noc).
      Rano gotujemy ją do miękkości.
      Cukinię i por myjemy,kroimy w kostkę przesmażamy na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
      Wrzucamy do garnka z fasolą zalewamy bulionem,dodajemy przyprawy listki laurowe,ziarenka ziela angielskiego i lubczyk.
      Gotujemy 12 minut,następnie dodajemy mrożoną dynię i gotujemy około 10 minut.
      Dodajemy pomidory w puszce oraz przyprawę  Kamis i doprawiamy solą i pieprzem.Zagotować i gotowe.
      Podajemy gorącą z dodatkiem kiełbaski lub pokrojonej parówki.
      Smacznego. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa po kaszubsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 08:01