Danie obiadowe

  • środa, 02 kwietnia 2014
  • poniedziałek, 24 marca 2014
    • Orzechowo-migdałowe gniazdka makaronowe ze szczyptą kawy,dodatkiem sera i cynamonem



      Ostatnio dostałam kolorową paczkę niespodziankę od
       Durszlak z nowymi makaronami

      Om Nom Om.
      Przepyszne makarony w cudownie kolorowych opakowaniach.
      Kiedy na pierwszy ogień otworzyłam paczkę Spaghetti
      oniemiałam z zachwytu,

      Makaron,sprężysty,wyrazisty w smaku.
      Pyszny nie potrzebuje dodatków.

      Jednak zachęcona tymi kolorami spróbowałam stworzyć makaronowe danie fusion na konkurs Durszlak-Fusion
      w kolorach Om Nom Nom.

      Zapraszam na połączenie lekko nie typowe,dodatek kawy,wyrazistego sera,szczypty cynamonu,orzechów laskowych,migdałów i słodkiej śmietanki.

      200g makaronu spaghetti Om Nom Nom
      100 g orzechów laskowych zmielonych
      100 g migdałów zmielonych
      250ml.śmietanki 30 %
      2 łyżki sera startego Grand Radamer
      1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy 100%arabiki
      1 łyżeczka mielonego cynamonu
      szczypta czarnego pieprzu
      1 łyżeczka natki pietruszki 

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie(1 litr wody na 100g makaronu)Przez około 10 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając.
      Ugotowany odcedzamy.

      Wrzucamy go z powrotem do tego samego garnka,ważne bo jest już gorący.
      Wlewamy śmietankę dodajemy orzechy laskowe i migdały zmielone.Mieszamy,przyprawiamy odrobiną pieprzu,szczyptą cynamonu oraz łyżeczką kawy.Ponownie mieszamy.Chwilkę gotujemy(1minuta).
      Zdejmujemy z ognia posypujemy startym serem oraz natką pietruszki.
      Smacznego

      Makaron przypomina mi w smaku owsiankę połączoną
      ze smakiem pysznej kawy.






      Fusion  w kolorach #omnomnom

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2014 07:17
  • środa, 12 marca 2014
    • Gulasz polsko-indyjski z kaszą kus kus

      Zauroczona smakiem i zapachem indyjskich potraw po
      wizycie w Ganesh w Gdańsku.

      Postanowiłam spróbować przygotować takie danie w domu.
      Wykorzystałam przyprawy jakie otrzymałam od właściciela restauracji oraz przyprawę
      curry indyjskie Kamis.
      Zamiast ryżu basmati użyłam kaszy Kuskus,a kurczaka zastąpiłam mięsem wieprzowym.
      Takie polsko-indyjskie danie.
      Co mi wyszło z tego połączenia zobaczcie sami. 



      250 g mięsa wieprzowego na gulasz
      100g kaszki Kuskus Kupiec
      przyprawa indyjska garam masala,kasoori methi,jeera powder oraz przyprawa Curry indyjskie Kamis po łyżeczce przypraw
      sól morska,pieprz czarny Kamis
      czosnek 3 ząbki
      2 łyżki oleju rzepakowego 
      1 szkl.bulionu warzywnego
      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      Mięso kroimy w większą kostkę.Wkładamy do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy przyprawy oraz pokrojony czosnek,przykrywamy i marynujemy całą noc w lodówce.

      Rano wyjmujemy z miski i smażymy na głębszej patelni
      około 7 minut

      dodajemy koncentrat oraz sól i pieprz,mieszamy.
      Wlewamy bulion i gotujemy około 12 minut.

      Podajemy z kaszką Kuskus. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 12 marca 2014 10:23
  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Ragout porowe z boczkiem



      Zapraszam dzisiaj na moje ulubione danie którego
      nauczyłam się w szkole na Kaszubach.

      Jest szybkie,proste tylko trzy składniki.

      2 pory
      100 g boczku parzonego
      1 szkl. domowego bulionu warzywnego
      100 g ryżu jaśminowego (użyłam Kupiec)może być inny np.długoziarnisty 
      sól morska i czarny pieprz świeżo zmielony np. młynki Kamis
      50 ml śmietanki 30 %

       
      Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut.
      Pory myjemy,kroimy w plasterki.
      Przelewamy chwilę gorącą wodą.
      Boczek kroimy w kostkę,smażymy na patelni.
      Dorzucamy do boczku pory i chwilę wszystko smażymy ciągle mieszając. 
      Wlewamy wywar i dodajemy śmietankę.
      Podajemy z ryżem.
      Smacznego

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 08:47
  • niedziela, 16 lutego 2014
    • Fasola Piękny Jaś w duecie z bobem w wiosennej odsłonie



      Lubicie fasolkę po bretońsku.To moja wiosenna wersja pełna zieleni.Można dodać podsmażony i pokrojony w kostkę boczek.

      100 g fasoli Piękny Jaś (użyłam Kupiec)
      100 g bobu (użyłam mrożony)
      1 mała cukinia
      1 duża zielona papryka 
      100 g świeżego szpinaku mały
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka oleju rzepakowego
      świeża kolendra
      sól pieprz do smaku(młynki Kamis polecam)
      szczypta tymianku i bazylii Kamis 

      Fasolę moczymy całą noc w wodzie.
      Na drugi dzień gotujemy do miękkości.
      Szpinak myjemy,wrzucamy na patelnię i dusimy około 6 minut podlewając odrobiną wody.
      Następnie szpinak miksujemy.
      Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
      Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju,dodajemy pokrojony drobno czosnek.
      Bób gotujemy około 12 minut.
      Następnie do papryki,cukinii dodajemy fasolę i bób.Wszystko mieszamy doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami.
      Wlewamy zmiksowany szpinak.Podajemy gorące.
      Smacznego

       





      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 lutego 2014 16:55