Kuchnia Kaszubska

  • czwartek, 11 czerwca 2015
  • środa, 01 października 2014
  • środa, 17 września 2014
    • Gęś po kaszubsku z sosem rokitnikowo-pigwowoym

      Już tydzień męczę się z przeziębieniem.
      Wiem,że czekacie dlatego dziś polecam gęsinę.
      Wkrótce sezon na ten nasz polski specjał.
      Zapraszam Was na przepis z mojej książki.
      Niespotykane połączenie smaków.
      Zapomniany rokitnik,modna pigwa i smaczne jabłka.
      Z dodatkiem domowych kluseczek. 


       

      GĘŚ PO KASZUBSKU Z SOSEM ROKITNIKOWO-PIGWOWYM

       

      2 duże gęsie udka 800g
      1 szkl.domowego rosołu
      1/2 szkl.soku pomarańczowego
      2 łyżeczki rokitnika
      2 łyżeczki pigwy
      1 łyżeczka miodu rzepakowego
      3 łyżeczki musu jabłkowego
      3 łyżeczki majeranku
      4 ząbki czosnku
      2 łyżki oliwy z oliwek
      sól pieprz
      3 ugotwane buraczki
      1 łyżeczka sosu balsamicznego
      gęsi smalec do smażenia
      domowe kopytka


      Umyte i osuszone udka,nacieramy solą,majerankiem,pieprzem.
      Obkładamy plasterkami czosnku,dodajemy oliwę z oliwek i
      odstawiamy pod przykryciem na 2 godz. lub całą noc do lodówki.

      Gęsie udka smażymy na patelni na smalcu na złoty kolor.
      Następnie układamy je w garnku zalewamy rosołem i
      dusimy pod przykryciem.

      W trakcie duszenia dodajemy miód, majeranek.
      Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy konfiturę z
      pigwy,rokitnika oraz mus jabłkowy,jeszcze chwilę dusimy około 5 mniut.

      Wyjmujemy udka.
      Sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

      Buraczki ugotowane kroimy w plastry układamy na talerzu,
      skrapiamy sosem balsamicznym.

      Dodajemy udka oraz podsmażone na maśle domowe kopytka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 17 września 2014 08:04
  • sobota, 19 lipca 2014
    • Szczupak z kaszubskich jezior



      Zapraszam na kaszubską rybkę.

      SZCZUPAK PIECZONY W MAŚLE Z LUBCZYKIEM

      1 szczupak świeży wypatroszony
      1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
      2 gałązki świeżego lubczyku 
      4 ząbki czosnku
      sól i pieprz czarny świeżo zmielony
      1 łyżeczka przyprawy do ryb
      1/2 kostki masła
      1 cytryna mała

      1 zielona papryka
      1 czerwona papryka
      1 cukinia mała
      1 łyżeczka zioła prowansalskie


      Szczupaka wypatroszonego, oczyszczonego osuszamy.
      Skrapiamy rybę sokiem z cytryny.
      Posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb.
      Do wnętrza szczupaka wkładamy gałązki natki pietruszki oraz gałązki lubczyka i pokrojony w płatki czosnek.
      Wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
      Następnie na szczupaka kładziemy resztę kawałków masła i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w temp.200st. przez około 45minut.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      sobota, 19 lipca 2014 08:55
  • piątek, 09 maja 2014
    • Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad




      Czas na wiosenne warzywa.
      Na kaszubskim talerzu młode ziemniaczki,młoda kapusta i szmurowane mięso z sosem.
      Będzie pysznie. 

       

      1 kg łopatki wieprzowej
      1 kg młodych ziemniaków
      1 mała młoda kapusta
      1/2 pęczka koperku
      100 g boczku wędzonego 
      2 łyżki mąki pszennej
      majeranek  
      sól gruboziarnista
      pieprz czarny świeżo mielony
      ewentualnie 3 suszone grzyby


      Mięso umyć,osuszyć.Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem
      i odstawić do lodówki na godzinę.
      Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju.
      Pózniej włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą (1 kubek)i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5.
      Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.
      Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos,który zagęszczamy mąką.
      Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.

      Ziemniaki umyć,nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.

      Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski,posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty.
      Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 
      3 minut,wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody.
      Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.
      Na końcu przyprawiamy pieprzem(jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać).
      Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 08:09