Wpisy

  • poniedziałek, 13 października 2014
    • Hotel Ostrzyce - urokliwe miejsce w sercu Kaszub



      W wakacje miałam okazję spędzenia kilku dni wraz z moją rodzinką w nowo otwartym bardzo 
      pięknym miejscu.
      Hotel Ostrzyce SPA położony w kaszubskiej miejscowości
      Ostrzyce w bezpośrednim sąsiedztwie jeziora Ostrzyckiego.

      Ostrzyce to serce Kaszub z kulinarnymi wspaniałymi rybnymi daniami.Na każdym kroku znajdziemy tutaj dania rybne od zup,po dania główne.Nawet Ci którzy nie przepadają za rybami(tak jak ja)
      skuszą się.Ja jadłam pyszną zupę z klopsikami rybnymi.

      Hotel oferuje 27 komfortowych pokoi,urządzonych w prostym, modnym stylu.
      W Hotelu miło spędzimy czas w strefie SPA.
      W której popływamy w dużym basenie rekreacyjnym,odpoczniemy w jacuzzi,pobawimy się z dziećmi w brodziku.Wieczorem warto skorzystać ze strefy saun(fińska,łaznia parowa) a wkrótce z oferty gabinetów masaży czy pokoju fitness i solarium.
      W hotelu nie nudzą się także dzieci,mają pokój zabaw z zabawkami,latem przed hotelem trampolina i mały plac zabaw.
      W przyszłym sezonie będzie otwarta wiata grillowa.
      Teren przy hotelowy doskonale nadaje się na długie spacery,przejażdżki rowerowe czy nordic walking.
      W przestrzennej restauracji "Duch Kaszub" nie tylko zjemy pyszne śniadanie,ale doskonały obiad czy romantyczną kolację.
      Szef kuchni poleca swoje popisowe danie Zraz z kaczki.
      Hotel Ostrzyce SPA to idealne miejsce na odpoczynek,cisza,spokój,kaszubska przyroda,ryby czyste jezioro.

      W pobliżu Szymbark,Kościerzyna i Kartuzy.
      To kolejne moje miejsce na Kaszubach.

      A oto kilka fotek sami oceńcie czy warto tam przyjechać.

       













       

















      \







      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 09:13
  • środa, 01 października 2014
  • czwartek, 25 września 2014
  • środa, 17 września 2014
    • Gęś po kaszubsku z sosem rokitnikowo-pigwowoym

      Już tydzień męczę się z przeziębieniem.
      Wiem,że czekacie dlatego dziś polecam gęsinę.
      Wkrótce sezon na ten nasz polski specjał.
      Zapraszam Was na przepis z mojej książki.
      Niespotykane połączenie smaków.
      Zapomniany rokitnik,modna pigwa i smaczne jabłka.
      Z dodatkiem domowych kluseczek. 


       

      GĘŚ PO KASZUBSKU Z SOSEM ROKITNIKOWO-PIGWOWYM

       

      2 duże gęsie udka 800g
      1 szkl.domowego rosołu
      1/2 szkl.soku pomarańczowego
      2 łyżeczki rokitnika
      2 łyżeczki pigwy
      1 łyżeczka miodu rzepakowego
      3 łyżeczki musu jabłkowego
      3 łyżeczki majeranku
      4 ząbki czosnku
      2 łyżki oliwy z oliwek
      sól pieprz
      3 ugotwane buraczki
      1 łyżeczka sosu balsamicznego
      gęsi smalec do smażenia
      domowe kopytka


      Umyte i osuszone udka,nacieramy solą,majerankiem,pieprzem.
      Obkładamy plasterkami czosnku,dodajemy oliwę z oliwek i
      odstawiamy pod przykryciem na 2 godz. lub całą noc do lodówki.

      Gęsie udka smażymy na patelni na smalcu na złoty kolor.
      Następnie układamy je w garnku zalewamy rosołem i
      dusimy pod przykryciem.

      W trakcie duszenia dodajemy miód, majeranek.
      Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy konfiturę z
      pigwy,rokitnika oraz mus jabłkowy,jeszcze chwilę dusimy około 5 mniut.

      Wyjmujemy udka.
      Sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

      Buraczki ugotowane kroimy w plastry układamy na talerzu,
      skrapiamy sosem balsamicznym.

      Dodajemy udka oraz podsmażone na maśle domowe kopytka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 17 września 2014 08:04
  • czwartek, 04 września 2014
    • Gospoda Kaszubska-Sopot



      W poniedziałek póznym popołudniem razem z mężem odwiedziłam Gospodę Kaszubską w Sopocie.
      To miejsce co niektórym jest zapewne już znane,ale od niedawna nabrało zupełnie nowych barw i klimatu.
      Sielski,niebieski blask wita nas od progu zaraz przy wejściu piękny kominek oraz schody na poddasze.
      Wnętrze jasne,przestronne,ciepłe,pełne aromatu kaszubskich przysmaków.
      Meble drewniane,na stołach koronkowe serwety oraz swojskie domowe przetwory.
      Na przywitanie poczekajka kaszubska-chleb swojski z omastą z gęsiny i ogórkiem.
      Z różnorodnej karty menu wybrałam pierś z gęsi z sosem wiśniowym z domowymi kluskami i buraczkami.
      Mój mąż zamówił filet z dorsza z sosem koperkowym z ziemniakami i sałatką z pomidorów.
      Do picia wybór soków,kompot a nawet maślanka.
      Moje danie bardzo smaczne,polecam kluski,które są robione na miejscu.
      To idealne miejsce na uroczystość rodzinną,wesele,potańcówkę przy kaszubskiej kapeli lub romantyczną kolację we dwoje.


       
       

       

       

       





       



       

       




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 września 2014 16:57