Wpisy

  • piątek, 25 października 2013
    • Spaghetti carbonara



      Dziś znowu pomęczę Was makaronem.
      W tym szczególnym Dniu Makaronu,
      ponieważ ostatnio dostałam prawdziwy włoski makaron Mamma Mia!
      to szleje w mojej kaszubskiej kuchni po włosku.
      Do spaghetti carbonara dodałam specjalną przyprawę Kamis z edycji limitowanej,która nie zawiera glutaminianu.W składzie ma min. bazylię,tymianek,czosnek,cebulę.
      To gwarantowane idealne połączenie.
      Polecam



       
      100 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
      250 ml śmietanki 30 % 
      150 g wędzonego boczku parzonego
      1/2 opakowania Przyprawy  do Spaghetti Carbonara Kamis
      ewentualnie 2 żółtka 

      Makaron gotujemy w 1 litrze wody,w lekko osolonej wodzie przez 7-8 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Następnie odcedzamy .Boczek pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni dodajemy do makaronu.
      Dorzucamy także śmietankę wymieszaną z żółtkami i przyprawą.
      Jeszcze chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając.
      Podajemy od razu ma gorących talerzach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti carbonara”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 14:36
  • niedziela, 20 października 2013
    • III Spotkanie Trójmiejskiej Solniczki w Gdyni

      W sobotę odbyło się III Spotkanie Trójmiejskiej Solniczki z kulinarnymi blogerkami w Gdyni.





      W samym centrum Gdyni,na Skwerze Kościuszki w restauracji  Coco cafe & restaurant przez 4 godziny trwało degustowanie zdrowej wegetariańskiej kuchni, live-cooking szefa kuchni pana Macieja,przygotowywanie jesiennych deserów przez same blogerki kulinarne.

      A wszystko zaczęło się od pysznych przystawek:

      Carpaccio z buraka z pastą sezamową


      Wegańskie pierożki z mąki orkiszowej z humusem


      Tatar z kaszy zabarwiony buraczkami i jeszcze nie obecna na zdjęciu pasta hummus na chrupkim pieczywie(niestety nie przypadła mi do gustu).


      Barwa jesiennych kolorów na talerzach i na stole cudownie się razem komponowała.Fiolet,róż,czerwień w dekoracjach kwiatowych a także w dekoracji na talerzach.
      Byłam zachwycona.
       



      Wykład panów z Restauracji Coco na temat nowego vege projektu,który zakłada wprowadzenie nowych dań wegetariańskich do karty menu,bardzo mnie zaciekawił.Idea osobnego,wydzielonego miejsca w kuchni gdzie będą przygotowywane posiłki dla wegetarian z sezonowych,lokalnych i ekologicznych produktów.Dla mnie coś nowego i bardzo interesującego.


       
      Potem wstyd się przyznać tak się rozgadałyśmy z dziewczynami,że pokaz kulinarny szefa kuchni pana Macieja zastał nas już gotowym daniem:
      Warzywa po tajsku z mleczkiem kokosowym,masłem orzechowym,liśćmi kaffiru,kwiatami ślazu i lawendy podane z polentą.
      Pycha...
       

      Podczas spotkania poznałyśmy smak melasy(bardzo smaczne ciasteczka w kształcie motylków przyniosła pani(nie pamiętam imienia proszę wybaczyć).

      Pod koniec nastał czas na desery,które stworzyłyśmy same z przyniesionych przez siebie produktów.Każda z nas przyniosła na spotkanie jeden ulubiony jesienny produkt.Mój był cynamon i w zapasie miałam moją konfiturę z żurawiny.
      Zostałyśmy podzielone na 4 grupy.Moja grupa numer 1 przygotowała owoce(jabłka,śliwki,gruszki)pod kruszonką z dodatkiem domowego musli z cukrem brzozowym.

      A to pozostałe smakołyki
       

       



      Podsumowując bardzo dziękuję Trójmiejskiej Solniczce za zaproszenie.Już się nie mogę doczekać kolejnego kulinarnego spotkania.

       Dziękuję restauracji Coco Restaurant za smaczną gościnę,szefowi za pyszną kawę
      :)

      Dziękuję wszystkim uczestniczkom za miłe spotkanie,wiele z Was dopiero poznałam,wybaczcie nie wymienię,bo jeszcze wszystkich dokładnie nie pamiętam. 
      Makinetce herbata kawa sklep-dziękuję za aromatyczny podarunek.


      Ps. Jeśli coś przekręciłam lub kogoś pominęłam wybaczcie wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem
      ;)
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 22:40
  • poniedziałek, 14 października 2013
    • Kaszubskie pierogi z dorszem w sosie pomarańczowym

      Kaszubskie pierogi z dorszem polane sosem pomarańczowym.
      Smak morza,kolor jesieni.
      Połączenie kaszubskiej bani-czyli dyni z odrobiną pomarańczy.
      Warto spróbować.
       

      Składniki na sos:

      100 g dyni bez skóry i pestek

      1 pomarańcza(sok + skórka)
      1 łyżeczka cukru

      Farsz:

      1 duży filet z dorsza bez skóry

      przyprawy(tymianek,oregano,sól,pieprz)
      1/2 bułki zamoczonej w ciepłym mleku



      Ciasto na pierogi:

      1 kg mąki pszennej 

      gorąca woda ok.2 szkl.
      szczypta soli

      Z mąki i gorącej wody oraz szczypty soli zagniatamy ciasto.Ja do wyrobienia użyłam robota,ciasto ma odchodzić od dłoni.
      Następnie odstawiamy ciasto na około 30 minut.

      Dorsza bez ości,kroimy w mniejsze kawałki.
      Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.Odsączamy i dodajemy do dorsza.Razem wszystko mielimy w maszynce.
      Dodajemy przyprawy,dobrze wszystko mieszamy.

      Dynię bez skóry i pestek kroimy w kostkę i gotujemy w garnku z odrobiną wody(tak by przykryła dynię) do miękkości.Dodajemy do niej sok z pomarańczy oraz potartą skórkę z pomarańczy.Mieszamy doprawiamy cukrem i solą.Wszystko miksujemy blenderem na gładki gęsty sos.

      Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką,szklaneczką wykrawamy kółka na każde nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi każdego pieroga.
      Pierogi po kilka sztuk gotujemy we wrzącej wodzie około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia.Gotowe odcedzamy i polewamy sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 października 2013 21:18
  • środa, 02 października 2013
    • Kaszubskie Minestrone

      Już wiecie jak bardzo lubię zupę minestrone.
      Była już Minestrone w kolorze wiosny z pulpecikami z metki.
      Przepis tutaj 

      P
      okazałam Wam na facebooku moje Minestrone w kolorze słońca.

      Dziś czas na Minestrone po kaszubsku.
      Pełne warzyw z kaszubskiego ogródka z dynią,marchewką,cukinią,białą fasolą.
      W kolorach jesieni,pyszna i zdrowa.
      Z dodatkiem makaronu Mamma Mia! -pióra,które doskonałe pasują do zup. 
      Włoski makaron,włoska zupa w wersji kaszubskiej.
       

      100g makaronu Mamma Mia! pióra
      1/2 l bulionu z warzyw
      2 marchewki

      1 średnia cukinia 
      250g dyni
      1 papryka czerwona
      biała fasola(użyłam w puszce)
      1 puszka pomidorów krojonych
      1 cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 listek lubczyka
      sól i pieprz
      bazylia,tymianek szczypta
       
      Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 1 litr na 100g makaronu około 9-11 minut al dente.
      Warzywa myjemy i kroimy-dynię,paprykę,cebulę,cukinię w kostkę.
      Marchewkę w plasterki.
      Cebulę i pokrojony czosnek podsmażamy około 2 minut na patelni z odrobiną oleju lub oliwy.
      Następnie dorzucamy resztę warzyw i wszystko podsmażamy około 5-7 minut. 
      Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny,dorzucamy warzywa i jeden listek lubczyka.
      Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut.
      Pod koniec wrzucamy odcedzoną fasolę i dodajemy puszkę pomidorów krojonych.
      Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą bazylii,tymianku.
      Do zupy dodajemy makaron,podajemy w miseczce.




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 11:19