Wpisy

  • poniedziałek, 29 października 2012
  • czwartek, 25 października 2012
    • Makaronowe przekąski



      Ostatnio dostałam pyszny makaron od firmy www.miedzybrodzki.pl
      Na pierwsze smakowe doznania poszedł makaron malutkie gwiazdki 4 jajeczny-jeden z moich
      ulubionych:)
      Skład: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, 4 świeże jaja,   woda.
      Ponieważ dziś święto makaronu to zrobiłam dwie wersje jedna na słodko, druga na słono:)

      Słodkie makaronowo-bakaliowe róże

      1/2 opakowania makaronu 4 jajeczny małe gwiazdki Międzybrodzki
      1 paczka mieszanki bakaliowej (użyłam Bakal)
      kilka suszonych śliwek
      1 łyżka skórki pomarańczowej
      1 serek ricotta 100g
      cukier brązowy 1 łyżka
      1 ciasto francuskie

      Makaron gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie,bez dodatku oleju.
      Kiedy makaron przestygnie wrzucamy go do miski i dodajemy serek,cukier oraz bakalie.Wszystko mieszamy i na chwilkę odstawiamy.Ciasto francuskie delikatnie wyjmujemy z opakowania,wycinamy kwadraty i układamy w foremkach do pieczenia muffinek.Pieczemy około 10 minut w temp.200st.Przestudzone napełniamy gotową masą bakaliowo-makaronową.
      Pyszne:)




      Sałatka gwiazdki makaronowe z sosem paprykowym


      1/2 opakowania makaron małe gwiazdki 4 jajeczny Międzybrodzki
      3 łyżki kukurydzy z puszki
      3 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem
      3 łyżki papryki konserwowej pokrojonej
      1 pierś z kurczaka usmażona w ziołach bez tłuszczu
      kilka kropli soku z cytryny
      sól i pieprz świeżo zmielony
      szczypta przyprawy curry
      3 łyżki majonezu light
      1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego(np.Bakoma)
      kilka pasków papryki konserwowej do sosu

      Makaron ugotować,odstawić.Paprykę pokroić w kostkę.Usmażoną pierś kurczaka pokroić także w kostkę.Wszystko zmieszać z makaronem,dodać ugotowaną odcedzoną marchewkę z groszkiem oraz kukurydzę.Skropić sałatkę sokiem z cytryny,dodać sól i pieprz oraz szczyptę przyprawy curry.Przygotować sos:Do miski wlać jogurt oraz majonez i paprykę wszystko zmiksować blenderem.Podawać z sałatką.Smacznego




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaronowe przekąski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 17:42
  • środa, 24 października 2012
  • wtorek, 23 października 2012
    • Kaszubska bania



      Bardzo popularna na Kaszubach bania czyli dynia.
      W moich słoiczkach w occie.Doskonała do mięs.Jako dziecko bardzo jej nie lubiłam:)
      Dziś lubię eksperymentować,smak dyni troszkę zmieniać. 

      Bania na kwaśno-dynia

      Składniki:
      dynia średniej wielkości,
      cukier 1 szkl.
      sól szczypta
      ocet 1 szkl.
      kilka gozdzików


      Wykonanie:
      Dynię oczyszczamy,obieramy ze skórki i kroimy
      w kostkę. Gotujemy dynię z gozdzikami i cukrem,delikatnie tak aby nie była miękka.Dodajemy ocet.Przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
      Na Kaszubach podajemy do obiadu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2012 07:26
  • czwartek, 18 października 2012
    • Kaszubski pstrąg z ziemniaczaną łuską



      Co powiecie na taką rybkę:)

                ugotowane ziemniaki - 2 sztuki 
                ziemniaki małe-3 sztuki      

                całe wypatroszone pstrągi - 2 sztuki        
                
      śmietana 36% - 2 łyżki       

                pietruszka zielona - 1 pęczek       

                Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

                sól i świeżo zmielony pieprz
                oliwa z oliwek - 3 łyżki

      • Rybę umyc wypatroszyc,wyczyscic z łusek.Osuszyc i natrzec z zewnątrz i od wewnątrz solą.Odstawic na 10 minut.
      • Umyc i obrac małe ziemniaki.Pokroic je w cienkie talarki.Do wnętrza pstrąga włożyc natkę pietruszki,pokruszoną mini kosteczkę czosnek.Opruszyc go świeżo zmielonym pieprzem.Przygotowac papier do pieczenia.Z nie wielkiego kawałka zrobic paczuszkę w środek połozyc rybę,na wierzch ulozyc plasterki ziemniaka tak jak łuski.Polac oliwą z oliwek i delikatnie zamknąc paczuszkę sznurkiem.Piec w piekarniku w temp.180st około 30-35 minut.
      • Mały słoiczek kaszubskiej dyni w octcie zmiksowac z ugotowanymi ciepłymi ziemniakami.Dodac 2 łyżki śmietany 36%,wymieszac.Puree podawac z rybą oraz sezonowymi warzywami.Smacznego

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszubski pstrąg z ziemniaczaną łuską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 października 2012 17:07