Wpisy

  • czwartek, 25 września 2014
  • środa, 17 września 2014
    • Gęś po kaszubsku z sosem rokitnikowo-pigwowoym

      Już tydzień męczę się z przeziębieniem.
      Wiem,że czekacie dlatego dziś polecam gęsinę.
      Wkrótce sezon na ten nasz polski specjał.
      Zapraszam Was na przepis z mojej książki.
      Niespotykane połączenie smaków.
      Zapomniany rokitnik,modna pigwa i smaczne jabłka.
      Z dodatkiem domowych kluseczek. 


       

      GĘŚ PO KASZUBSKU Z SOSEM ROKITNIKOWO-PIGWOWYM

       

      2 duże gęsie udka 800g
      1 szkl.domowego rosołu
      1/2 szkl.soku pomarańczowego
      2 łyżeczki rokitnika
      2 łyżeczki pigwy
      1 łyżeczka miodu rzepakowego
      3 łyżeczki musu jabłkowego
      3 łyżeczki majeranku
      4 ząbki czosnku
      2 łyżki oliwy z oliwek
      sól pieprz
      3 ugotwane buraczki
      1 łyżeczka sosu balsamicznego
      gęsi smalec do smażenia
      domowe kopytka


      Umyte i osuszone udka,nacieramy solą,majerankiem,pieprzem.
      Obkładamy plasterkami czosnku,dodajemy oliwę z oliwek i
      odstawiamy pod przykryciem na 2 godz. lub całą noc do lodówki.

      Gęsie udka smażymy na patelni na smalcu na złoty kolor.
      Następnie układamy je w garnku zalewamy rosołem i
      dusimy pod przykryciem.

      W trakcie duszenia dodajemy miód, majeranek.
      Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy konfiturę z
      pigwy,rokitnika oraz mus jabłkowy,jeszcze chwilę dusimy około 5 mniut.

      Wyjmujemy udka.
      Sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

      Buraczki ugotowane kroimy w plastry układamy na talerzu,
      skrapiamy sosem balsamicznym.

      Dodajemy udka oraz podsmażone na maśle domowe kopytka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 17 września 2014 08:04
  • czwartek, 04 września 2014
    • Gospoda Kaszubska-Sopot



      W poniedziałek póznym popołudniem razem z mężem odwiedziłam Gospodę Kaszubską w Sopocie.
      To miejsce co niektórym jest zapewne już znane,ale od niedawna nabrało zupełnie nowych barw i klimatu.
      Sielski,niebieski blask wita nas od progu zaraz przy wejściu piękny kominek oraz schody na poddasze.
      Wnętrze jasne,przestronne,ciepłe,pełne aromatu kaszubskich przysmaków.
      Meble drewniane,na stołach koronkowe serwety oraz swojskie domowe przetwory.
      Na przywitanie poczekajka kaszubska-chleb swojski z omastą z gęsiny i ogórkiem.
      Z różnorodnej karty menu wybrałam pierś z gęsi z sosem wiśniowym z domowymi kluskami i buraczkami.
      Mój mąż zamówił filet z dorsza z sosem koperkowym z ziemniakami i sałatką z pomidorów.
      Do picia wybór soków,kompot a nawet maślanka.
      Moje danie bardzo smaczne,polecam kluski,które są robione na miejscu.
      To idealne miejsce na uroczystość rodzinną,wesele,potańcówkę przy kaszubskiej kapeli lub romantyczną kolację we dwoje.


       
       

       

       

       





       



       

       




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 września 2014 16:57