Wpisy

  • środa, 28 maja 2014
    • Kulinarny Dzień Mamy w Centrum Handlowym Batory



      W sobotę uczestniczyłam w Kulinarnym Dniu Mamy
      w Centrum Handlowym 
      Batory w Gdyni. 

      Wspólnie z blogerką Izą My COOK LAND i z Danielem(pamiętacie go z MasterChef ) 
      Student gotuje,przygotowaliśmy potrawy z naszego dzieciństwa.
      Takie które robiły kiedyś nasze mamy.


      Ja zrobiłam pyszny krem sułtański.
      Ten deser był dla mnie smaczną nagrodą,kiedy byłam mała w sklepach
      wszystkiego brakowało o rodzynkach i kakao można było pomarzyć.  

      Iza przygotowała pyszne ciasto na zimno z herbatnikami.






      Daniel kusił nas pierogami warmińskimi.
      Przepis znajdziecie tutaj




      Cała impreza trwała 3 godziny.
      Wszystkich gości w świat naszych smaków z dzieciństwa wprowadził konferansjer pan Tomasz,który doskonale prowadził całą imprezę.
      Miłe i bardzo pracowite hostessy częstowały klientów centrum 
      ciasteczkami,słodkościami od Piotr i Paweł.
      Nigdy bym nie pomyślała,że kiedyś będę gotować w moim ulubionym Batorym.
      Bardzo mi było miło.
      Wszystkim dziękuję za miłą atmosferę,super stanowisko pracy,doskonałe towarzystwo,ciekawą rozmowę.
      Batory z całego serca dziękuję za zaproszenie.
      W takiej miłej atmosferze nawet trema gdzieś ucieka. 
      Ogromne podziękowania także dla Asi z bloga 
      Ugotujmy za uwiecznienie naszych kulinarnych działań.
      Chyba po raz pierwszy nie zabrałam ze sobą aparatu :)






       





















      Na koniec zapraszam na pyszny krem sułtański z dodatkiem
      pijanych rodzynek i małych bezików.

      KREM SUŁTAŃSKI

      500ml. śmietanki kremówki w kartoniku

      3 łyżki cukru pudru

      3 łyżki ciemnego kakao

      100ml.rumu

      1/2 paczki rodzynek

      1 mała paczka bezików  

      Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy.
      Krem dzielimy na dwie części.
      Do jednej dodajemy kakao.

      Rodzynki wcześniej moczymy w rumie przez około 30 minut.

      Do pucharka lub miseczki nakładamy ciemny krem następnie jasny i posypujemy rodzynkami.
      Na końcu dodajemy małe bezy.
      Smacznego 


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kulinarny Dzień Mamy w Centrum Handlowym Batory”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 28 maja 2014 12:53
  • środa, 21 maja 2014
  • czwartek, 15 maja 2014
    • Śniadanie na dzień Mamy-mini bufet



      Wkrótce ten wyjątkowy dzień-Dzień Mamy.
      Zróbcie swoim mamom niespodziankę:taki kolorowy,
      zdrowy mini bufet na śniadanie.

      Pyszne płatki ryżowe z cynamonem na mleku.Bardzo szybkie w przygotowaniu.
      Chrupiące gofry z otrębami granulowanymi z truskawkami.
      owoce,bagietka i dżem.
      Smacznego Drogie Mamy!




      Płatki ryżowe błyskawiczne bezglutenowe-Kupiec

      1 szkl.mleka
      1 szkl.płatków ryżowych
      szczypta cynamonu
      1 łyżka cukru brązowego

      Zagotować jedną szklankę mleka.Wsypać powoli płatki i ciągle mieszając gotować około 2 minut.
      Dodać cukier oraz cynamon.
       

       

      Chrupiące gofry z dodatkiem otrębów granulowanych z truskawkami-Kupiec

      300g mąki pszennej
      2 jajka małe
      1/2 szkl.cukru 
      0,5l mleka
      100g masła
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 łyżki otrębów granulowanych z truskawkami Kupiec


      Wrzucamy do robota przesianą mąkę,proszek do pieczenia,cukier,zmiksowane wcześniej otręby.
      Dodajemy jajka,mleko i wszystko dobrze miksujemy.
      Na końcu dodajemy rozpuszczone wcześniej i ostudzone masło.
      Jeszcze raz wszystko wymieszać.
      Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
      Nalewamy porcjami do gofrownicy,wcześniej nagrzanej i wysmarowanej tłuszczem.
      Pieczemy około 5-6 minut kiedy gofry będą złociste.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śniadanie na dzień Mamy-mini bufet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 maja 2014 09:39
  • piątek, 09 maja 2014
    • Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad




      Czas na wiosenne warzywa.
      Na kaszubskim talerzu młode ziemniaczki,młoda kapusta i szmurowane mięso z sosem.
      Będzie pysznie. 

       

      1 kg łopatki wieprzowej
      1 kg młodych ziemniaków
      1 mała młoda kapusta
      1/2 pęczka koperku
      100 g boczku wędzonego 
      2 łyżki mąki pszennej
      majeranek  
      sól gruboziarnista
      pieprz czarny świeżo mielony
      ewentualnie 3 suszone grzyby


      Mięso umyć,osuszyć.Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem
      i odstawić do lodówki na godzinę.
      Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju.
      Pózniej włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą (1 kubek)i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5.
      Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.
      Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos,który zagęszczamy mąką.
      Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.

      Ziemniaki umyć,nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.

      Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski,posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty.
      Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 
      3 minut,wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody.
      Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.
      Na końcu przyprawiamy pieprzem(jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać).
      Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 08:09
  • czwartek, 08 maja 2014
    • Konkurs wygraj staż w Nestle






      Moi drodzy

      Wspaniały konkurs.
      Zapraszam

      Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé dla studentów i absolwentów

      zainteresowanych zdrowym stylem życia jest realizowany w ramach strategii
      Nestlé Nutrition, Health & Wellness(NHW) popularyzującej
      prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie.

       

      Celem projektu
      jest wsparcie młodych pasjonatów racjonalnego żywienia w pierwszych krokach ich
      kariery zawodowej. Zadaniem konkursowym jest zaprojektowanie akcji edukacyjnej
      promującej zdrowe odżywianie w otoczeniu społecznym uczestników. 

      Za pośrednictwem portalu Facebook pomaga im w tym Natalia Honorata Witalna -
      wirtualna postać, bohaterka I i II edycji projektu.

       

      Celem konkursu
      jest również wsparcie uczelni w realizacji ich projektów dydaktycznych. Ta,
      której studenci uzyskają łącznie najwięcej punktów z ocen prac konkursowych,
      otrzyma grant naukowy o wartości 15 tys. zł.

       

      Na autorów
      najlepszych prac czekają:

       

      ·       3 staże w Nestlé

             udział w ogólnopolskiej konferencji naukowej
      „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego” w Rogowie pod opieką
      Specjalisty ds. Żywienia Nestlé i przedstawienie tam autorskiej prezentacji

      ·       szkolenie z autoprezentacji, przeprowadzone przez
      agencję Synertime

       



           

      Partnerami
      Projektu są: Eurostudent, Europejskie Forum Studentów AEGEE.

       

      Więcej
      informacji na temat konkursu znajduje się na facebook.com/NestlePolskaNHW.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 maja 2014 14:27