Wpisy

  • środa, 29 maja 2013
    • Legumina kaszubska



      Dziś przedstawiam Wam deser kaszubski-Legumina cytrynowa.
      Legumina pojawiała się na kaszubskich stołach w czasie świąt,chrzcin,wesel,a także podczas niedzielnego obiadu.
      Jajka pochodziły z własnego gospodarstwa,wcześniej je wyparzano.
      Z dodatkiem cytryny była najbardziej popularna,ale dodawano także kakao lub owoce z własnego ogrodu.
      Leguminy nie mogło zabraknąć na żadnej imprezie kaszubskiej. 

      4 jajka świeże
      1 cytryna średniej wielkości
      5 łyżek cukru
      4 łyżeczki żelatyny 


      Jajka należy umyć i sparzyć.

      Oddzielamy żółtka od białek.

      Żółtka ucieramy z cukrem(3 łyżki).

      Białka ubijamy z resztą cukru. 

      Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody,należy dobrze wymieszać.

      Podgrzewamy ją do rozpuszczenia.

      Następnie do żółtek dodajemy ubite jajka,sok i startą skórkę z cytryny(tylko żółta część).
      Potem powoli wlewamy żelatynę,cały czas ubijając masę.
      Gotowy krem przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki.
      Czekamy aż legumina stężeje.
      Smacznego


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 29 maja 2013 08:35
  • poniedziałek, 27 maja 2013
    • Warsztaty kuchnia francuska w Petit Paris

      W czwartek miałam okazję po raz kolejny uczestniczyć w warsztatach kulinarnych
      w restauracji Petit Paris- "La Cuisine de Pfilippe".
      Samego szefa kuchni nikomu nie trzeba przedstawiać,jest znany jako doskonały znawca kuchni francuskiej.
      Kiedy latem nauczyłam się przygotowywać min.żabie udka czy ślimaki.Myślałam,że 

      kuchnia francuska niczym mnie już nie zaskoczy.A jednak kolejne kulinarne spotkanie dowiodło inaczej.
      Doskonała Polędwica wieprzowa zapiekana w cieście francuskim z oliwą truflową podana z puree z korzenia pietruszki oraz śmietanowym sosem z grzybów leśnych kompletnie "powaliła"mnie swym smakiem,aromatem,prostym przygotowaniem.
      Jak łatwo zrobić Quiche z gruszką pieczoną w rozmarynie i serem Roquefort podaną na sałacie z cykorii z olejem z orzechów włoskich i chipsem z boczku.A smakuje rewelacyjnie.
      Carpaccio z łososia marynowanego w miso podawane z imbirem,czarnym sezamem i wasabi doskonałe na przystawkę troszkę odbiegające od kuchni francuskiej,ale również doskonałe.
      Na deser Zabayone z truskawkami aromatyzowane amaretto i mamy "niebo w gębie".




      Na początku szef kuchni uczy jak perfekcyjnie pokroić cebulę.

       

       
       Zaczynamy robić Polędwiczki wieprzowe z oliwą truflową zapiekane w cieście francuskim.




       



      Czas na Quiche z gruszką pieczoną w rozmarynie.



       


       

      Jak doskonale wybrać świeżą rybę,pokroić w dzwonka i filetowanie łososia-pokazał nam szef kuchni.



       
       



      Carpaccio z łososia marynowanego w miso.

      Deser-Zabayone z truskawkami aromatyzowane amaretto.

      Bardzo dziękuję za super warsztaty szefowi kuchni Panu Philippe Abrahamowi oraz sponsorom MultiBank.
      Mam wielką ochotę na kolejne takie smaczne i bardzo ciekawe warsztaty. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Warsztaty kuchnia francuska w Petit Paris”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 maja 2013 13:21
  • piątek, 17 maja 2013
  • piątek, 10 maja 2013
  • środa, 08 maja 2013
    • Ciasteczka otrębusie



      Pyszne i zdrowe ciasteczka z płatkami owsianymi oraz otrębami granulowanymi truskawkowymi
      firmy Kupiec.
      Doskonałe do porannej kawy.
      Polecam

       
      1 kostka margaryny
      2 jajka
      1 łyżka ciemnego cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 kubek płatków owsianych (użyłam Kupiec)
      1 kubek otrębów granulowanych truskawkowych (Kupiec)
      2-3 łyżki mąki pszennej tortowej
      2 krople olejku śmietankowego (jak ktoś lubi)

      Do miski wrzucamy otręby,płatki owsiane,cukier,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodajemy jajka,margarynę oraz olejek.Wszystko dokładnie mieszamy. 
      Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem,W dłoniach formujemy małe kulki,które spłaszczamy jak placki.
      Układamy na blaszce i pieczemy w temp.200st. około 5-8 minut.
      Pilnujemy żeby się zbytnio nie przypiekły.
      Smacznego 
       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 08 maja 2013 11:07