Wpisy

  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • Słodkie bułeczki z ciasteczkami Belvita

       



       

      1 kostka drożdży mała 42 g
      troszkę mleka
      1/2 kg mąki tortowej pszennej
      pół szkl.cukru 
      1jajko 
      1żółtko
      2 łyżki rozpuszczonego masła
      około 2 szkl.ciepłego mleka
      ciasteczka BelVita kakaowe

      Zrobic rozczyn kostkę drożdży rozmieszac z odrobiną mleka i mąki.Odstawic w ciepłe miejsce,następnie kiedy wyrośnie dodac do ciepłej miski 1/2 kg mąki,cukier,jajko i żółtko,2 łyżki rozpuszczonego masła i ok.2szkl.ciepłego mleka-całosc wyrabiamy.
      Odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętosc.W dłoniach robimy małe bułeczki,które posypujemy zmiksowanymi ciasteczkami BelVita.
      Piec ok.15-20 min.w piekarniku nagrzanym do 180st.
      Po upieczeniu podawać z domowym dżemem jabłkowym.

      Smacznego

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 13:53
  • środa, 24 kwietnia 2013
    • Wiosenne minestrone z pulpecikami z metki



      Nareszcie mamy upragnioną wiosnę.
      Dziś zapraszam na zupę minestrone zieloną z dodatkiem pulpecików metkowo-ryżowych.
      Pyszna lekka w sam raz na przywitanie wiosny. 


      100 g mrożonego bobu
      100 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
      100 g mrożonego groszku cukrowego
      2 kalarepki
      2 małe cukinie
      1 metka wieprzowa grubozmielona
      2 woreczki ryżu pełnoziarnistego Kupiec
      1 jajko|
      1 łyżka bułki tartej
      świeża kolendra,natka pietruszki,bazylia
      sól i pieprz-młynki Kamis
      1,5 litra bulionu drobiowego (w tym przepisie skorzystałam z kostek Knorr)

       Do bulionu wrzucamy umyte,obrane i pokrojone w kostkę kalarepki oraz cukinie(nieobrane).
      Gotujemy około 10 minut następnie wrzucamy mrożone warzywa(bób,fasolkę oraz groszek cukrowy)wszystko gotujemy około 20-25 minut do miękkości warzyw.
      W osobnym garnku gotujemy ryż.Kiedy przestygnie wsypujemy ryż do miseczki dodajemy metkę,jajko oraz bułkę tartą i przyprawy.Wszystko dobrze mieszamy.W dłoniach formujemy małe pulpeciki,które wrzucamy do garnka z gotującą wodą.
      Ugotowane podajemy z zupą.
      Smacznego 

       
       Przepis bierze udział w konkursie marki Knorr Bitwa na smaki.
      A dodatkowo można wygrać u Prekursorki walizkę z produktami marki Knorr.
      Polecam
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 24 kwietnia 2013 17:33
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Spotkanie prasowe firmy Kupiec 2013





      W czwartek uczestniczyłam razem z moim mężem oraz synkiem w Spotkaniu prasowym firmy
      Kupiec w hotelu Mazurkas Conference Centre.
      Hasłem przewodnim było:
      Każda z nas jest wyjątkowa!
      W otoczeniu czerwonych tulipanów oraz czerwonych szpilek każda z pań czuła się jak królowa bardzo wyjątkowo.
      Imprezę prowadziła Katarzyna Cichopek w towarzystwie "Mandaryny"Wiśniewskiej oraz Piotra Kucharskiego.


      Dzięki sponsorom Mastercook,Fagor_zapewnili sprzęt oraz Kupiec,Lazur-smaczne i zdrowe produkty mogliśmy w kuchni przygotować: Bajgle z dodatkiem wysokobłonnikowych otrębów Kupiec,Sałatkę z ryżem dzikim oraz sosem z sera złocistego Lazur i Zapiekankę z kaszy gryczanej Kupiec.







      Dzieci dzięki Marcie Wiśniewskiej nauczyły się tańczyć hip-hop, z pomocą Piotra Kucharskiego zrobiły pyszne kanapki na waflach ryżowych Kupiec.
      Wszystkie panie zdjęły szpilki i zatańczyły,panowie (mniej liczne grono)bili brawa.
      Na koniec losowanie nagród i mnóstwo smacznych prezentów.|


      Bardzo dziękuję Pani Magdalenie Chojnackiej z firmy Kupiec za zaproszenie,wszystkim za miłe spotkanie oraz prezenty.
      Do zobaczenia mam nadzieję za rok :)
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 11:42
  • wtorek, 02 kwietnia 2013