Wpisy

  • piątek, 28 marca 2014
    • Ryż zapiekany z jabłkami po kaszubsku




      To danie mojego dzieciństwa.
      Niezapomniany smak kiedyś z dodatkiem wiejskiej śmietany.

      Dziś z kremówką.Jako mała dziewczynka zajadałam
      z domowymi konfiturami ze śliwek.
      Pycha.

      RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

      1szkl.ryżu białego długoziarnistego (użyłam Kupiec)
      3-4 jabłka szara reneta(inne również mogą być)
      3 łyżki ciemnego cukru
      250 g śmietany kremówki
      3/4 l mleka
      3 łyżeczki cynamonu
      1 łyżeczka skórki pomarańczowej
      2 łyżki masła


      Ryż płuczemy i zalewamy wrzącym, lekko osolonym mlekiem.
      Gotujemy powoli pod przykryciem 30-35minut.Od czasu do czasu mieszając.
      Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
      Ryż ugotowany mieszamy ze skórką pomarańczową oraz cynamonem.
      Układamy warstwami ryż i pokrojone w plasterki jabłka.
      Każdą warstwę posypujemy cukrem.
      Wierzchnią warstwę powinien stanowić ryż na którym kładziemy kilka listków masła.
      Zapiekamy w naczyniu pod przykryciem w piekarniku w temp.180st. około 20 minut.
      Podajemy z ubitą śmietaną kremówką.
      Można dodać konfiturę ze śliwek z cynamonem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż zapiekany z jabłkami po kaszubsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 08:44
  • poniedziałek, 24 marca 2014
    • Orzechowo-migdałowe gniazdka makaronowe ze szczyptą kawy,dodatkiem sera i cynamonem



      Ostatnio dostałam kolorową paczkę niespodziankę od
       Durszlak z nowymi makaronami

      Om Nom Om.
      Przepyszne makarony w cudownie kolorowych opakowaniach.
      Kiedy na pierwszy ogień otworzyłam paczkę Spaghetti
      oniemiałam z zachwytu,

      Makaron,sprężysty,wyrazisty w smaku.
      Pyszny nie potrzebuje dodatków.

      Jednak zachęcona tymi kolorami spróbowałam stworzyć makaronowe danie fusion na konkurs Durszlak-Fusion
      w kolorach Om Nom Nom.

      Zapraszam na połączenie lekko nie typowe,dodatek kawy,wyrazistego sera,szczypty cynamonu,orzechów laskowych,migdałów i słodkiej śmietanki.

      200g makaronu spaghetti Om Nom Nom
      100 g orzechów laskowych zmielonych
      100 g migdałów zmielonych
      250ml.śmietanki 30 %
      2 łyżki sera startego Grand Radamer
      1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy 100%arabiki
      1 łyżeczka mielonego cynamonu
      szczypta czarnego pieprzu
      1 łyżeczka natki pietruszki 

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie(1 litr wody na 100g makaronu)Przez około 10 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając.
      Ugotowany odcedzamy.

      Wrzucamy go z powrotem do tego samego garnka,ważne bo jest już gorący.
      Wlewamy śmietankę dodajemy orzechy laskowe i migdały zmielone.Mieszamy,przyprawiamy odrobiną pieprzu,szczyptą cynamonu oraz łyżeczką kawy.Ponownie mieszamy.Chwilkę gotujemy(1minuta).
      Zdejmujemy z ognia posypujemy startym serem oraz natką pietruszki.
      Smacznego

      Makaron przypomina mi w smaku owsiankę połączoną
      ze smakiem pysznej kawy.






      Fusion  w kolorach #omnomnom

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2014 07:17
  • czwartek, 20 marca 2014
  • środa, 19 marca 2014
  • poniedziałek, 17 marca 2014
    • Morskie śniadanie-grzanki z pastą rybną.



      Śniadanie w morskim klimacie.
      Z pysznym sokiem
      pomarańczowym Tymbark 100%.

      Na razowej grzance podałam pastę z wędzonej makreli z
      papryką konserwową ,listkiem rukoli.
      Takie śniadanie zrobiłam dla mojego męża.
      Byłego marynarza i fana ryb.

      1 makrela wędzona ok.220g
      200g twarogu białego chudego
      2 kawałki papryki konserwowej
      pieprz czarny świeżo zmielony szczypta
      2 łyżki śmietanki 30 %
      grzanki razowe
      kilka listków rukoli lub gałązka rozmarynu.


      Makrelę oddzielić od ości.
      Do miksera wrzucić twaróg,dodać paprykę oraz rybę i śmietankę.
      Wszystko miksujemy na wolnych obrotach.
      Przygotowane ciepłe grzanki smarujemy pastą rybną.
      Podajemy z sokiem pomarańczowym Tymbark 100%
      pomidorami i kawą.
      Smacznego


      

      Przepis na konkurs Śniadanie Tymbark -"środa to mała sobota".

       

      Śniadanie TYMBARK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 marca 2014 13:21