Wpisy

  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Świąteczne słodkie śniadanie



      Kochani
      życzę Wam zdrowych,smacznych i pełnych rodzinnego
      ciepła Świąt Bożego Narodzenia.


      Zapraszam na zdrowe,smaczne,słodkie i bardzo
      świąteczne śniadanie z produktami

      Kresto i Back Mit



      W miseczce pyszne kakao z czekoladą mleczną.
      Zupa mleczna na kokosowych wiórkach z piernikowymi
      suszonymi śliwkami.

      Małe placuszki z wiórków kokosowych i startych
      migdałów z odrobiną mąki kukurydzianej.


      Samo zdrowie.

      Zupa mleczna na kokosowych wiórkach z piernikowymi suszonymi śliwkami

      2 kubki mleka 2%
      1 łyżka brązowego cukru
      100 g wiórków kokosowych Kresto
      1 laska wanilii
      100 g suszonych śliwek Kresto
      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżeczka przyprawy do piernika
      2 łyżki ciepłej wody
      2 łyżki syropu trzcinowego

      Mleko wlewamy do garnka,dodajemy rozciętą laskę wanilii,wiórki kokosowe oraz cukier.Wszystko mieszamy i zagotujemy około 7 minut.
      Następnie mleko przecedzamy przez sitko.Wiórki odkładamy żeby przestygły będą nam potrzebne do placuszków.
      Śliwki wkładamy do miseczki z ciepłą wodą oraz syropem trzcinowym i dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon.Odstawiamy na 10 minut aby śliwki wchłonęły przyprawy.
      Zupę podajemy w małej miseczce z dodatkiem odsączonych śliwek(powstały sos można wykorzystać polewając placuszki).






      Małe placuszki z wiórków kokosowych,zmielonych migdałów i mąki kukurydzianej.


      wiórki kokosowe z zupy(jeśli nie robimy zupy,płatki kokosowe                                            zalewamy gorącym mlekiem)
      1 jajko
      1 łyżka mąki kukurydzianej
      100 g Tarte migdały Back Mit

      Do miski dodajemy wiórki kokosowe z zupy,jajko,
      mąkę kukurydzianą oraz tarte migdały.Wszystko dobrze
      mieszamy.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
      i smażymy małe placuszki z dwóch stron na złoty kolor.
      Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
      Smacznego

      W najbliższym czasie przygotuje Wam mnóstwo smacznych
      potraw z produktami Kresto i Back Mit.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Świąteczne słodkie śniadanie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 07:59
  • wtorek, 17 grudnia 2013
    • Zupa jaś wędrowniczek

      Przedstawiam Wam dzisiaj zupę z fasolą Jaś z
      warzywami min.z ogórkami.

      Podaną z tobołkiem z placuszka  z płatków owsianych
      i z kaszki mannej.


       4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
      1 szkl. mrożonego groszku z marchewką
      3 ogórki kwaszone
      fasola Jaś Kupiec namoczona na noc w wodzie
      4 łyżki soku z ogórków kwaszonych
      1 l domowego bulionu
      1,5szkl.mąki pszennej
      1 szkl.wody mineralnej gazowanej
      1 jajko
      1 łyżka płatków owsianych Kupiec
      1 łyżka kaszki mannej błyskawicznej Kupiec
      sól i pieprz
      cukier szczypta do zupy

      Do garnka z bulionem,wrzucamy ogórki starte na tarce 
      oraz sok z ogórków.

      Osobno w małym garnku gotujemy ziemniaki oraz marchewkę z groszkiem i fasolę do miękkości.
      Następnie warzywa łączymy z bulionem i ogórkami i chwilkę zagotować.Doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem.
      Z mąki,jajka,wody mineralnej,płatków owsianych i kaszki mannej zrobić ciasto jak na naleśniki.
      Usmażyć na patelni małe placuszki.Gotowe nadziać fasolą lub warzywami i zawinąć na pałeczkę lub paluszka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 grudnia 2013 10:08
  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
    • Świąteczny bigos po kaszubsku



      Świąteczny bigos po kaszubsku z dodatkiem żurawiny,dyni,papryki.
      Doprawiony owocami jałowca,suszonymi śliwkami,
      tymiankiem.



      1 kg kapusty kiszonej
      2-3 papryki konserwowe
      resztki wędlin,mięs z obiadu
      świeża żurawina
      1 łyżka dyni w occie
      3-5 szt.suszonej śliwki wędzonej
      2-3 ząbki czosnku 
      2 łyżki oleju rzepakowego
      kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
      2-3 listki laurowe Kamis
      kilka ziarenek jałowca Kamis
      3-4 grzyby suszone
      szczypta tymianku Kamis
      2 łyżki ketchupu
      1 łyżeczka cukru
      sól i pieprz czarny świeżo zmielony w młynku Kamis




       Kapustę kiszoną płuczemy,następnie kroimy nożem.
      Wrzucamy do garnka dolewamy odrobinę wody.
      Dodajemy wszystkie przyprawy i olej oraz ketchup.

      Czosnek kroimy na kawałki,dorzucamy do kapusty.
      Dodajemy suszoną śliwkę,suszone grzyby,pokrojoną
      w kosteczkę dynię i paprykę konserwową,żurawinę
      oraz resztki wędlin i mięs.

      Wszystko gotujemy,od czasu do czasu mieszając,
      około 1,5 godziny.

      Pod koniec doprawiamy cukrem,solą i pieprzem.
      Smacznego




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Świąteczny bigos po kaszubsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 grudnia 2013 09:54
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Keks kawowy z pijanymi rodzynkami w likierze kawowym



      Coś słodkiego na Mikołajki.
      Kocham ciasta i kocham kawę.
      To jest keks z prawdziwą mieloną kawą,
      rodzynkami namoczonymi w moim likierze kawowym

      Przepis tutaj 

      Mam nadzieję,że Was zachwyci.

      1 kostka margaryny lub masła
      4 jajka
      1 szkl. cukru białego 
      1 łyzeczka proszku do pieczenia
      2 szkl. mąki tortowej
      1 łyżka mielonej kawy 100% arabiki
      1 łyżeczka mielonego cynamonu Kamis
      2 łyżki płatków migdałów
      2 łyżki skórki pomarańczowej
      2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
      2 łyżki orzechów włoskich
      2 łyżki rodzynek zamoczonych wcześniej
      w likierze kawowym(3-4 łyżki likieru)

      kilka ziarenek kawy w czekoladzie

      Na lukier

      2 łyżki cukru pudru
      1 łyżka kawy z ekspresu 

      Wszystkie bakalie(oprócz rodzynek) wrzucić do miseczki(garść bakalii bez mąki odłożyć)i wymieszać z łyżką mąki.
      Rodzynki namoczyć w likierze kawowym około 10 minut aż napęcznieją.

      Żółtka oddzielić od białek.
      Białka ubić i odstawić.

      Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem.Dodać żółtka.Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,cynamon i kawę mieloną.Wszystko zmiksować.
      Potem dodać bakalie i rodzynki,delikatnie wymieszać.
      Na końcu dodać ubite białka i bardzo dokładnie wymieszać wszystko.Ciasto nałożyć do formy keksówki,wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec w piekarniku w temp.190 st.przez godzinę.

      Po ostudzeniu polać lukrem i posypać odłożonymi bakaliami oraz kawą w czekoladzie.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Keks kawowy z pijanymi rodzynkami w likierze kawowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 14:08
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Konkurs Mikołajkowy



       

      Ogłaszam konkurs  MIKOŁAJKOWY sponsorowany przez
      Hotel SPA Pałac Wieniawa

      Jeśli  nie masz jeszcze prezentu na Mikołajki to

      szybko bierz udział w tym konkursie.

      Do wygrania jest:
      ZAPROSZENIE DLA 2 osób na uroczysty obiad z winem do HOTELU WIENIAWA

      ZASADY KONKURSU:

      1. Podaj Twoją propozycję świątecznej potrawy do karty menu w Pałacu Wieniawa.
      Odpowiedz wpisujemy tutaj w komentarzach pod wpisem lub zostawiamy na tablicy fanpage Cuda i smaki regionu na facebooku

      2.Miło będzie jeśli Polubisz profil Hotel Wieniawa i Cuda i smaki regionu na facebooku oraz udostępnisz wiadomość o konkursie.

       

      Regulamin konkursu

      1.0 Partnerem konkursu jest Hotel SPA Pałac Wieniawa.
      1.1 Organizatorem konkursu jest właścicielka bloga
      Cuda i smaki regionu

      1.2 Konkurs organizowany jest w dniach od 03.12.2013 r. do 10.12.2013 r. z możliwością przedłużenia trwania konkursu bez podania przyczyny.
      1.3 .-----

      1.4. Regulamin określa zasady przeprowadzenia konkursu, polegającego na :Podaniu propozycji świątecznej potrawy do karty menu w Pałacu Wieniawa.
      1.5 Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga

      Cudaismakiregionu.blox.pl
      w ciągu 3 dni roboczych od dnia zakończenia konkursu.
      1.6 Zwycięzcy konkursu nie mogą przenieść prawa do nagrody na osoby trzecie.
      1.7 -------
      1.8 W konkursie nagrodzona zostanie jedna osoba.
      1.9 Nagrodą jest zaproszenie dla dwóch osób na uroczysty obiad z winem do Pałacu Wieniawa.

      Postanowienia końcowe:
      1.1Niniejszy Regulamin dostępny jest na stronie bloga

      cudaismakiregionu

      1.2 Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady
      konkursu.

      1.3. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany treści niniejszego
      Regulaminu,jeśli zajdzie taka potrzeba .

      Serdecznie zapraszam

       

      Wszystkim bardzo dziękuję za udział w konkursie.
      Zapraszam na kolejne.

      Wygrywa :
      Pan Daniel Pietrzak

      Serdeczne gratulacje

      Do niedzieli czekam na kontakt pod mailem donatella38@wp.pl
      W razie braku odpowiedzi wybieram kolejną osobę.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs Mikołajkowy ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 08:54