Wpisy

  • środa, 21 grudnia 2011
  • poniedziałek, 19 grudnia 2011
    • Torciki prezenciki




      Oto dla Was kochani-torciki prezenciki.Mój blog ma już pół roku:) Zrobiłam ciasto biszkoptowe i przełożyłam je kremem chałwowym,jeszcze trochę zabawy z masą cukrową i prezenciki gotowe.

      Ciasto biszkoptowe

      4 jajka

      1 szkl.mąki tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 szkl.cukru

       

      Żłótka ubic z połową cukru na puszystą masę.Białka ubic z pozostałym cukrem na sztywno.Obie masy delikatnie połączyc.Na końcu dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszac.Wysmarowaną formę prostokątną wypełnic ciastem i piec ok.10min-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st C.Kiedy ostygnie przeciąc wzdłuż i przełożyc masą-ja zrobiłam chałwową.Następnie pokroic na małe kwadraciki i obłożyc masą cukrową oraz ozdobic.

       

      Masa chałwowa

      chałwa 200g

      2 łyżki masła

      2 łyżki mleka w proszku

      odrobina mleka 2%

      pół szkl.płatków śniadaniowych orzechowych 

      Chałwę z masłem utrzec dodac mleko w proszku i mleko 2% ok.2 łyżek.Wszystko dobrze wymieszac na końcu dodac pokruszone płatki śniadaniowe orzechowe.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2011 12:12
  • piątek, 16 grudnia 2011
  • czwartek, 15 grudnia 2011
    • Uszka z pieczarkami




      Przepis na ciasto pierogowe,który dostałam od Pani Marzeny Usarek-właścicielki Resturacyjki Borowa Ciotka(więcej o tym miejscu na moim blogu wcześniejszy wpis).
      Za ten przepis jeszcze raz bardzo dziękuję.

      Składniki na ciasto

      1 kg mąki

      szczypta soli

      gorąca woda

      Do wysokiego naczynia lub na stolnicę wlej tyle gorącej wody aby mąka ją wciągnęła.Dobrze wyrób ręką ciasto.Bardzo cienko rozwałkowac na posypanej mąką stolnicy i wykrawac szklaneczką małe kółka na pierogi i uszka.

      Farsz do uszek

      pieczarki

      2 łyżki bułki tartej

      sól,pieprz

      ulubione zioła(ja dałam gotową mieszankę)

      Pieczarki umyc,pokroic w kostkę,podsmażyc na patelni z małą ilością oleju.Wrzucic do miski dodac bułkę tartą i przyprawy,wszystko zmiksowac blenderem.Gotowy farsz nakładac na ciasto i lepic małe uszka.Gotujemy je we wrzącej wodzie około 10min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2011 15:41
  • środa, 14 grudnia 2011