Wpisy

  • sobota, 30 listopada 2013
    • Zupa migdałowa z karpiem



      Dziś zaczynam przepisy świąteczne.
      Tradycyjna zupa migdałowa z karpiem.
      Ugotowana na białych warzywach.
      Spróbujcie zaskoczyć swoich gości.
      Polecam.


      2 dzwonka karpia ze skórą
      1/2 bulwy selera
      3 pietruszki korzeń
      1 por część biała 
      1 l wody
      150 ml. śmietanki 30 %
      1 paczka płatków migdałów
      pieprz
      sok z cytryny



      Rybę oczyścić,skropić sokiem z cytryny,odstawić.

      Warzywa umyć,obrać.Seler i pietruszkę pokroić w kostkę.
      Pora pokroić w plasterki.
      Na patelni z 1 łyżką oleju podsmażyć warzywa i płatki migdałów.
      Do garnka z wodą dodać warzywa,oraz migdały(1 łyżkę odkładamy)
      i gotować pod przykryciem około 20 minut.
      Następnie dorzucić karpia i gotować 10 minut-12 minut.
      Delikatnie wyjmujemy rybę z zupy,odkładamy na osobny talerz.
      Do zupy dolewamy śmietankę i wszystko miksujemy blenderem.
      Doprawiamy podajemy zupę z kawałkami karpia i posypaną płatkami migdałów.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      sobota, 30 listopada 2013 15:52
  • wtorek, 26 listopada 2013
    • Śnieżna sól z pietruszką i selerem.Pomarańczowa sól świąteczna

      Proponuje Wam zrobić domową śnieżną sól z
      pietruszką,selerem szczyptą

      cynamonu i wanilią.
      A także pomarańczową sól ze skórką pomarańczy,
      cytryny z rozmarynem i tymiankiem.
      Doskonałe na prezent mikołajkowy.
      Zapakowane w małym słoiczku lub takiej fiolce
      Kamis po cynamonie.
      Zbieram takie male pudełeczka,słoiczki są doskonałe
      na małe drobne upominki.

      Do śnieżnej soli potrzebujemy:

      1 pietruszkę korzeń
      kawałek selera bulwa
      sól morska 1/2 szklanki
      szczypta cynamonu Kamis
      1 laska wanilii Kamis

      Do pomarańczowej świątecznej soli:

      skórka z 1 pomarańczy
      skórka z 1 cytryny
      sól morska 1/2 szklanki
      1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kamis
      1 łyżeczka tymianku Kamis
      1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich Kamis

       

      Sól śnieżna 

      Pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki.
      Kroimy w bardzo cienkie paski.Następnie suszymy
      w piekarniku w temp.100 st  około 10 minut, potem
      w temp.50 st około 60 minut aż wyschną.
      Wysuszone warzywa miksujemy razem z solą
      oraz szczyptą cynamonu i laską wanilii(ziarenka lub w
      całości jeśli jest wysuszona).Idealna do dań rybnych,
      zup kremowych.

      Pomarańczowa sól świąteczna

      Myjemy i spażamy skórkę z pomarańczy i cytryny.
      Następnie pokrojoną w paski suszymy w piekarniku
      w temp.100st przez 25 minut,aż wyschnie.
      Gotowe miksujemy razem z solą morską,rozmarynem,
      tymiankiem,oraz przyprawą do dań słodkich Kamis.
      Doskonała do dań z drobiu,łososia. 


      Bardzo aromatyczny pomysł na prezent.
      Możemy sami ozdobić opakowanie.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 listopada 2013 07:54
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Warsztaty kulinarne Fit & Easy,Bosch Home Polska z Joanną Jabłczyńską



      W sobotę uczestniczyłam w Zdrowych Warsztatach
      Kulinarnych 

      Fit & Easy i Bosch Home Polska , które odbyły się w 
      Centrum Domowych Inspiracji Bosch Siemens 
      w Warszawie.


      W spotkaniu brała udział pani Joanna Jabłczyńska
      znana aktorka.

      Osoba bardzo miła,uśmiechnięta.
      Jak się okazało pani Joanna bardzo zdrowo się
      odżywia,od nie dawna jest 

      wegetarianką i czynnie uprawia sport(triathlon).

      Bardzo zdrowe i smaczne sałatki,danie główne,
      przystawki,zupę i deser,

      przygotowaliśmy wspólnie z kucharzami Sowa &
      Przyjaciele w profesjonalnej

      kuchni pełnej świetnego sprzętu Bosch i Siemens.
      Podzieleni na grupy było nas 12 osób +przedstawiciele
      firm.


      Ja przygotowałam wspólnie z Krystyną

      sałatkę
      orzechową z granatem-
      autorski przepis Pani Joanny Jabłczyńskiej.




      A oto reszta smacznych dań:



      Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli
      oraz serem Le Rustique




       Sałatka w pikantnym sosie z mango z melonem z
      królewskimi krewetkami i świeżą miętą.

       

      Zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym,
      curry i świeżo siekaną kolendrą.

       

      Tortilla z plastrami wędzonego łososia,suszonymi
      pomidorami,sałatami i kremowym serem Philadelphia.
       

      Deser Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi 
      i kremowym serkiem z chaławą podany z kremem
      z orzecha laskowego,kruszonką z ciasteczek
      korzennych i świeżymi owocami.

      Te cztery godziny minęły bardzo szybko,w cudownej 
      miłej i smacznej atmosferze.

      Miałam okazję pierwszy raz poznać Salon Ekspozycyjny
      marki Bosch i Siemens oraz zapoznać się z nową
      linią blenderów i
      mikserów ErgoMixx marki Bosch
      Ten blender wkrótce będę miała okazję używać
      w swojej kuchni i Wam przedstawić ponieważ jest
      moją nagrodą w konkursie.

      Wszystkie sałatki powstały na bazie mixów sałat
      Fit & Easy ,które doskonale znam na co dzień
      i szczerze polecam
      A w obecnej chwili firma zmieniła szatę
      graficzną opakowania.
      Dzięki temu jest bardziej czytelna i wyrazista.


       Na spotkaniu spotkałam znajome koleżanki blogerki:
      Izę -Smaczna Pyza
      Mariolę - Kulinarne Pyszności Molki
      oraz 
      Aleksandrę - Stolik w kropki
      a także 

      Małgosię-Ósmy kolor tęczy
      Martę-Kolorowo-torcikowo


      Razem z Aleksandrą(Stolik w kropki).

      Bardzo dziękuję firmie Fit & Easy,Bosch Home Poland
      za bardzo ciekawe,Zdrowe Warsztaty Kulinarne.
      Mam nadzieję do zobaczenia na kolejnych
      smacznych warsztatach. 



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 07:59
  • wtorek, 19 listopada 2013
    • Pęczak alla carbonara

      Wszyscy robią pęczotto,kaszotto.A ja dziś zapraszam
      na carbonarę z

      kaszą
      jęczmienną -pęczak.
      Zamiast makaronu,zdrowy pęczak pełen mikro i makroelementów.
      Znany i lubiany. Ta wersja po polsku.
      Nie dodaje żółtek.

      1 kubek kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
      2 kubki wody
      250 ml śmietanki 30% 
      150 g wędzonego boczku parzonego
      1 ząbek czosnku
      ulubione przyprawy np.bazylia
      1 łyżka sera żółtego gouda(lub parmezanu) 
      sól i pieprz do smaku


      Do wrzącej osolonej wody
      wsypujemy wypłukaną kaszę i gotujemy na
      małym ogniu
      około 15 minut ciągle mieszając.
      Czekamy aż kasza
      wchłonie wodę i pozostawiamy ją jeszcze pod
      przykryciem około 5 minut.
      Do gotowej kaszy wrzucamy podsmażony
      pokrojony w kostkę boczek z czosnkiem.
      Mieszamy doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy ulubione przyprawy.
      Na końcu wlewamy śmietankę i wsypujemy ser.
      Chwilkę zagotować(3 minuty) i dokładnie wymieszać.  

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczak alla carbonara”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 listopada 2013 15:56
  • piątek, 15 listopada 2013