Wpisy

  • piątek, 28 lutego 2014
    • Pulki z pola nadziane kurzajami


      Prosty przepis z mojej książki kaszubskiej,bo kuchnia
      kaszubska to przecież prostota  i smak.


      PULKI Z POLA NADZIANE KURZAJAMI(KURKAMI)


      1/2 kg ziemniaków
      100 g świeżych kurek
      1 cebula
      sól
      pieprz
      2 łyżki masła
      1/4 szkl.wody
      2 łyżki oleju

      Ziemniaki dobrze  umyte  gotujemy w mondurkach.
      Grzyby oczyszczone i umyte,siekamy nożem na mniejsze kawałki.

      Następnie wrzucamy do garnka z wodą(1/4 szkl.wody),
      Kurki dusimy pod przykryciem około 10 minut.(uważamy żeby woda przykrywała grzyby).
      Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
      Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę,po chwili kurki.
      Smażymy na złoty kolor około 10 minut.
      Doprawiamy solą i pieprzem.
      Ugotowane ziemniaki nacinamy na krzyż i wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika na 180st na 5-7 minut.
      Następnie "pulka" nadziewamy "kurzajami"
      Jeśli do grzybów dodamy śmietankę 30% powstanie nam smaczny sos.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 28 lutego 2014 16:37
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • Zupa krem z białych warzyw z dodatkiem drobnej fasolki białej



      Wiecie jak lubię zupy kremy oraz chłodniki.
      Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę z białych warzyw z
      dodatkiem małej białej fasolki.
      Drobna fasolka zawiera dużą zawartość białka(doskonała w diecie).Jest nieocenionym zródłem witamin z grupy B,oraz E i A,a także potasu i kwasu foliowego.

      150 g drobnej fasolki białej Kupiec

      1 mały seler bulwa
      1/2 świeżego małego kalafiora lub mrożony ok.120g
      2 korzenie pietruszki
      1 duży por część biała
      4-5 ziarenek zielonego pieprzu Kamis
      3-4 ziarenka ziela angielskiego Kamis
      3-4 listki laurowe Kamis
      sól czosnkowa Kamis
      gałązka świeżego lubczyku lub suszony
      natka pietruszki do posypania zupy

      Fasolkę namoczyć w wodzie na całą noc(ok.12godzin).
      Następnie ugotować do miękkości.
      Warzywa umyć i obrać.
      Seler,pietruszkę,por pokroić w kawałki,kalafior podzielić
      na małe różyczki.

      Warzywa wrzucić do garnka z wodą,dodać przyprawy
      (ziarenka pieprzu,ziela angielskiego,listki laurowe oraz lubczyk)gotować do miękkości.

      Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.Wyjąć
      przyprawy i wszystko zmiksować blenderem.

      Zupę podawać z fasolką oraz natką pietruszki.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 08:20
  • wtorek, 25 lutego 2014
    • Ragout porowe z boczkiem



      Zapraszam dzisiaj na moje ulubione danie którego
      nauczyłam się w szkole na Kaszubach.

      Jest szybkie,proste tylko trzy składniki.

      2 pory
      100 g boczku parzonego
      1 szkl. domowego bulionu warzywnego
      100 g ryżu jaśminowego (użyłam Kupiec)może być inny np.długoziarnisty 
      sól morska i czarny pieprz świeżo zmielony np. młynki Kamis
      50 ml śmietanki 30 %

       
      Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut.
      Pory myjemy,kroimy w plasterki.
      Przelewamy chwilę gorącą wodą.
      Boczek kroimy w kostkę,smażymy na patelni.
      Dorzucamy do boczku pory i chwilę wszystko smażymy ciągle mieszając. 
      Wlewamy wywar i dodajemy śmietankę.
      Podajemy z ryżem.
      Smacznego

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lutego 2014 08:47
  • środa, 19 lutego 2014
    • Sałatka orzechowy taniec



      Bardzo lubię wszelkie sałatki.
      A sałatę kocham.

      To szybka wersja z dużą ilością orzechów. 



      Paczka mix sałat Fit & Easy Party
      ser pleśniowy brie
      garść orzechów laskowych Kresto
      garść orzechów brazylijskich
      garść orzechów włoskich Kresto
      1 ogórek
      1 ząbek czosnku
      1 mały jogurt naturalny
      sól morska,pieprz czarny
      szczypta oregano 

      Sałaty wrzucić do miski.Orzechy podprażyć na suchej patelni.
      Ogórek umyty,zetrzeć na tarce duże oczka,odcisnąć wodę.
      Połączyć z jogurtem,dodać pokrojony ząbek czosnku oraz sól i pieprz oraz szczyptę oregano. 
      Sos wymieszać i zalać nim sałatę,posypać orzechami.
      Dodać pokrojony w kostkę ser.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 19 lutego 2014 10:55
  • niedziela, 16 lutego 2014
    • Fasola Piękny Jaś w duecie z bobem w wiosennej odsłonie



      Lubicie fasolkę po bretońsku.To moja wiosenna wersja pełna zieleni.Można dodać podsmażony i pokrojony w kostkę boczek.

      100 g fasoli Piękny Jaś (użyłam Kupiec)
      100 g bobu (użyłam mrożony)
      1 mała cukinia
      1 duża zielona papryka 
      100 g świeżego szpinaku mały
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka oleju rzepakowego
      świeża kolendra
      sól pieprz do smaku(młynki Kamis polecam)
      szczypta tymianku i bazylii Kamis 

      Fasolę moczymy całą noc w wodzie.
      Na drugi dzień gotujemy do miękkości.
      Szpinak myjemy,wrzucamy na patelnię i dusimy około 6 minut podlewając odrobiną wody.
      Następnie szpinak miksujemy.
      Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
      Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju,dodajemy pokrojony drobno czosnek.
      Bób gotujemy około 12 minut.
      Następnie do papryki,cukinii dodajemy fasolę i bób.Wszystko mieszamy doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami.
      Wlewamy zmiksowany szpinak.Podajemy gorące.
      Smacznego

       





      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 lutego 2014 16:55