Wpisy

  • piątek, 24 stycznia 2014
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Kolacja francuska z Winiary

      Zrobiłam mojemu mężowi niespodziankę i zabrałam
      go w podróż do Francji.

      Przygotowałam dla nas francuską kolację zainspirowaną produktami Winiary
       

      Francuska zupa cebulowa zapiekana Pomysł na...
      Szybka w przygotowaniu.

      Potrzebujemy :

      2 duże cebule(ok.400g)
      100g startego sera żółtego
      ciasto francuskie(ok.200g)
      lub kromki bagietki(ja zrobiłam małe grzanki)
      2-3 łyżki oleju do smażenia

      Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki i podsmażamy
      na patelni na rozgrzanym oleju przez około 5 minut 
      na jasnobrązowy kolor.


      Do garnka wlewamy 1 litr wody i wsypujemy
      zawartość większej saszetki.
      Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

      Gotujemy na średnim ogniu przez 12 minut
      od czasu do czasu mieszając.Pod koniec gotowania
      dodajemy zawartość mniejszej saszetki i mieszamy.

      Następnie zupę wlewamy do kokilek i dodajemy
      porcję startego sera i przykrywamy krążkiem
      ciasta francuskiego(jeśli go nie mamy możemy
      użyć bagietki lub zrobić grzanki).
      Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200st.
      Zapiekamy przez 15 minut.
      Zupa bardzo smaczna,wyczuwalny dodatek
      smażonej cebulki z dodatkiem sera pod pierzynką
      z ciasta francuskiego.
      Gorąco polecam.




      Danie główne to kurczak coq au vin -czyli kurczak w
      winie.

      Bardzo chciałam przygotować go według tradycyjnego
      przepisu,ale bardzo ciężko

      taki znalezć dlatego zrobiłam swoją wersję.
      Kawałki kurczaka gotowały się na bulionie wołowym
      Winiary z dodatkiem

      marchewki,pietruszki,selera i oczywiście wina
      (ja dodałam różowe pół słodkie).




      Na deser były naleśniki do których użyłam
      aromatycznego cukru wanilinowego Winiary z
      czekoladą i pomarańczowym
      sokiem oraz kostkami cukru brązowego zamoczonymi
      w alkoholu.


       
      Kolacja bardzo nam smakowała.

      Zajadałam się boskimi serami pleśniowymi i
      opowiadałam
      podczas deseru mężowi o moich licznych podróżach
      do Francji.
      Mam nadzieję,że namówię go na wspólną taką podróż. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 11:33
  • środa, 22 stycznia 2014
    • Zupa pieczarkowo-boczniakowa z kaszą jęczmienną perłową

      Zupa bardzo gęsta,sycąca,grzybowa.
      Z dodatkiem kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej
      średniej Kupiec.

      Polecam Wam gorąco.Oto kilka cennych informacji
      na temat kaszy.


      Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia.


      Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów.

      Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor). Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna.




      100ml.domowego bulionu warzywnego
      200ml.śmietanki 30%
      200g pieczarek
      125g boczniaka ostrygowatego
      ok.200g kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec
      2 ząbki czosnku
      pieprz czosnkowy Kamis
      sól morska Kamis

      Do wrzącej osolonej wody
      wsypujemy wypłukaną kaszę i gotujemy na 
      małym ogniu 
      około 15 minut ciągle mieszając.
      Czekamy aż kasza 
      wchłonie wodę i pozostawiamy ją jeszcze pod 
      przykryciem około 5 minut.
      

      Grzyby myjemy,pieczarki kroimy w plastry,boczniaka na mniejsze kawałki.Wrzucamy grzyby do garnka z odrobiną oleju i smażymy chwilę następnie dodajemy pokrojony czosnek,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
      Dodajemy śmietankę jeszcze chwilkę gotujemy i przyprawiamy,a następnie wszystko miksujemy blenderem. 
      Podajemy z kaszą i posiekaną natką pietruszki.
      Smacznego

       

      Po zdrowe produkty Kupiec zapraszam do sklepu internetowego
      dodomku.pl 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pieczarkowo-boczniakowa z kaszą jęczmienną perłową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      środa, 22 stycznia 2014 11:04
  • wtorek, 21 stycznia 2014
    • Karnawałowe babeczki makowo-kajmakowe


      Babeczki idealne na karnawał.
      Mak mielony od firmy Back Mit,który praktycznie od
      razu można użyć,jest moim ostatnim

      hitem.
      Wystarczy dodać do niego gorące mleko.Mak jest
      najwyższej jakości.To odkrycie sprzedałam już mojej
      mamie i teściowej.

      Będzie miał dużo fanek. 

       
      Do masy makowej dodałam super bakalie Kresto-płatki migdałów,rodzynki,oraz skórki pomarańczowe Gold Pack.
      Na końcu zmieszałam masę z kajmakiem-bomba smakowa i troszkę kaloryczna,ale co tam przecież mamy karnawał.

      Ciasto kruche na babeczki:

       

       20dag mąki

       

      12dag masła lub margaryny

       

      2 żółtka

       

      łyżka śmietany

       

      1/2 łyżeczki soli

       

       

       

      Wszystkie składniki siekamy nożem(masło lub margaryna zimne),następnie zagniatamy,formujemy kulę i na 30min.wkładamy do lodówki.Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka np.szklanką i umieszczamy je w dobrze wysmarowanej margaryną foremce do babeczek.Delikatnie nakuwamy widelcem i pieczemy w temp.200stC przez ok.5-10 min.

      Upieczone,wyjmujemy z foremek.


      Na masę makowo-kajmakową:

      200g maku mielonego Back Mit

      200ml.mleka


      2 łyżki miodu

      100g skórek pomarańczowych Gold Pack

      3 łyżki płatków migdałowych Kresto

      3 łyżki rodzynek Kresto

      400g masa kajmakowa

      Do garnka wlać mleko,wsypać mak,wrzucić płatki migdałów,rodzynki,
      skórki pomarańczowe dodać miód.Zagotować ciągle mieszając aż mak napęcznieje ok.4 minut.

      Kiedy masa przestygnie dodajemy masę kajmakową i delikatnie mieszamy.

      Napełniamy nasze babeczki i gotowe.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Karnawałowe babeczki makowo-kajmakowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 stycznia 2014 08:46
  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
    • Pizza złota rybka



      Często gotuje z moimi córkami i z synkiem.
      Pizza Złota Rybka dla dzieci.




      Na ciasto:

      300g mąki
      3/4 szkl.wody(ok.200ml.)
      20g drożdży
      2 łyżki oleju
      szczypta soli
      Przyprawa do Pizzy po Sycylijsku Kamis


      dodatkowo
      kukurydza z puszki
      1 żółta papryka
      kawałek czerwonej papryki 
      starty żółty ser
      sos pomidorowy


      Ciasto zagnieść z drożdży,wody,mąki i szczypty soli,dodając na koniec olej.

      Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
      Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykroić kształt ryby.
      Ciasto posmarować odrobiną oliwy z oliwek,posypać przyprawą do pizzy,
      ułożyć ziarna kukurydzy tworząc łuski posypać startym serem,na ogon położyć paski papryki.
      Piec w piekarniku w temp.200st przez ok.10-15 minut.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza złota rybka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 stycznia 2014 09:46