Wpisy

  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Pieczarkowy krem aromatyzowany białą truflą z czymś zielonym

       

      Jedna z moich ulubionych zup pieczarkowych w nowej odsłonie.Pewnie zastanawiacie się gdzie jest to coś zielone,już Wam mówię-ostatnio zostało mi troszkę zupy brukselkowej i żeby jej nie marnowac zrobiłam z niej kulki pieczone.Nawet mój mąż zjadł chociaż nie lubi brukselki,ale cicho sza,żeby nie wiedział,bo dobrze jest jak się udaje przemycic warzywa:)

       

      Krem pieczarkowy z nutką białej trufli

      małe opakowanie pieczarek

      dwa ząbki czosnku

      szkl.mleka3,2%

      pół szkl.bulionu

      2łyżki masła 

      sól,pieprz

      puree ziemniaczane resztki z poprzedniego dnia

      oliwa z oliwek aromatyzowana białą truflą

       

      Pieczarki umyc i pokroic w paski.Wrzucic do garnka razem z pokrojonym czosnkiem oraz odrobiną masła.Zagotowac ciągle mieszając.Następnie wlac bulion,przykryc i gotowac przez 10 min.Na końcu dodac sól i pieprz do smaku,oraz mleko lub śmietanę 30%,zamieszac i wszystko zmiksowac blenderem razem z puree ziemniaczanym na jednolitą masę.Podawac w bulionówce lub w filiżance z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy truflowej oraz z kuleczkami brukselkowymi.

       

      Kuleczki ziemniaczano-brukselkowe

      resztki zupy brukselkowej ok.szklanki

      1 jajko

      sól,pieprz

      ziemniaki ugotowane ok.3-4 sztuk małe

      olej do smażenia

       

      Do zupy dodac jajko,ziemniaki,sól i pieprz.Wszystko zmiksowac jeśli masa będzie za rzadka dodac 2-3 łyżki mąki i zamieszac.Formowac kulki obtaczac je w bułce tartej i smażyc w garnuszku z rozgrzanym olejem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 10:23
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem- Morliny

       

      Kochani.Dwa tygodnie temu miałam okazję uczestniczyc w warsztatach kulinarnych z mistrzem Marcinem Budynkiem ogranizowanych przez Morliny oraz G+J Gruner.Oczywiście dzięki Waszym głosom oddanym na moją kaszubską potrawę w konkursie Bitwa regionalna-Morliny-za co jeszcze raz Wam dziękuję:)Warsztaty odbyły się w hotelu Holiday inn-Józefów Warszawa przez cały weekend.Ja dotarłam do hotelu po prawie 6 godzinach z moim mężem oraz malutkim synkiem.W piątek organizatorzy przywitali nas uroczystą kolacją i przedstawili plan sobotniego gotowania,dodatkowo w każdej wolnej chwili mogliśmy korzystac z hotelowego basenu,sauny i jacuzzi.Kiedy nastała sobota po obfitym śniadaniu ruszyliśmy wszyscy gotowac i wspólnie się bawic.Każdy z nas wylosował potrawę Marcina Budynka i miał ją przygotowac razem ze swoją osobą towarzyszącą.Dodam jeszcze,że przed gotowaniem promowałam swoje Kaszuby w stroju regionalnym.Nie śmiac się, fotkę dodam potem:)

      Oto moje miejsce pracy:

      Robiłam -Udka śródziemnomorskie z serem feta,grillowaną pitą,z oregano i sosem tzatziki

       

      Oto przepis:

      podudzie z kurczaka 20szt.

      papryka czerwona 2szt.

      cebula 2 szt.

      cukinia 1 szt

      bakłażan 1szt

      ser feta gruba kostka 400g

      sól,pieprz

      oregano suszone 1 opakowanie

      oliwa z oliwek

      chleb pita 10szt.

      ogórek zielony 2 szt.

      czosnek 4 szt.

      oregano,tymianek,rozmaryn świeże po pęczku

      jogurt grecki 400g

      oliwa z oliwek 200ml

      masło 150g

      koper świeży 2 pęczki

      cytryna 1 szt.

       

      Odcinamy końcówki udek i robimy golonki.Kurczaka przyprawiamy solą,pieprzem i oregano.Układamy udka w naczyniu żaroodpornym i obkładamy go warzywami pokrojonymi w grubą kostkę(papryka,cukinia,cebula i bakłażan-pamiętając wcześniej żeby bakłażana spocic czyli pokrojonego posypac solą odstawic na chwilę aż się wypoci i wytrzec delikatnie ręcznikiem kuchennym)Warzywa mieszamy,wszystko przyprawiamy świeżymi ziołami,(ja dodałam jeszcze szczyptę lubczyka)polewamy oliwą z oliwek i na chwilkę odstawiamy,żeby udka przeszły aromatem.Następnie na wierzch układamy ser feta i pieczemy w temp.200stC ok.45min.Chleb pita smarujemy masłem wcześniej wymieszanym z oregano i pokrojonym czosnkiem i zapiekamy.Robimy sos tzatziki:umyty ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach,odlewamy nadmiar wody,łączymy z jogurtem,drobno posiekanym czosnkiem,świeżym koprem,sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy,schładzamy w lodówce.Upieczone udka podajemy z zapieczoną pitą oraz sosem tzatziki

       

       

       

      A tak wyglądało nasze gotowanie:

      http://www.youtube.com/watch?v=jNtnhaZWxz8

       

       


       

      Bardzo dziękuję firmie www.morliny.pl oraz G+J Gruner za wspaniałe wspólne gotowanie,miłą atmosferę,prezenty i królewskie przyjęcie.A szczególnie dziękuję samemu Marcinowi za super potrawy i pomysły tutaj mam szczególnie na uwadze moją potrawę w nowej wersji.Mam nadzieję,że do zobaczenia wkrótce:)

      Ps.Wielkie dzięki także dla fotografa Mariusza oraz hotelu:)

       

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem- Morliny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 16:54
    • Brukselkowy krem z paluchem serowo-kminkowym

       

      Moje ulubione zupy kremy.Dzisiaj brukselkowa z paluszkami serowo-kminkowymi.

       

      1 kg brukselki

      1 duży por

      2 szkl.domowego bulionu warzywnego

      sól,pieprz

      ewentualnie śmietanka 30%

      Brukselkę obrywamy z wierzchnich liści obcinamy korzeń,myjemy.Wrzucamy do garnka z osoloną wodą,dodajemy umytego i pokrojonego pora,wszystko gotujemy do miękkości ok.30min.Do miski wlewamy bulion oraz ugotowane osączone brukselki z porem i wszystko dokładnie miksujemy blenderem.Doprawiamy do smaku.Możemy dodac smietankę 30% jeśli ktoś lubi.Podajemy krem w bulionetce z paluchem serowym.

      Składniki na paluchy:

      1,5 szkl.mąki tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      10 dag margaryny

      20 dag żółtego startego sera

      pół łyżeczki soli

      2 jajka + 1 do posmarowania

      2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół(ja użyłam gotowej mieszanki Fit up do twarożków)

      kminek lub gruboziarnista sól do posypania

       

      Jak zrobic paluchy serowe:

      Na stolnicy posiekac tłuszcz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodac sól,jajka,stary żółty ser,zioła i szybko zagnieśc ciasto.Zawinąc je w folię i na 30 min.włożyc do lodówki.Schłodzone rozwałkowac,pociąc w paski.Skręcic paski ciasta w pałeczki,posmarowac rozmąconym jajkiem,posypac kminkiem lub gruboziarnistą solą(można także sezamem).Ułożyc na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok.15min.w temp.200stC

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Brukselkowy krem z paluchem serowo-kminkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 13:03
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree

       

      Proponuje na obiad kurczaka z czerwonym puree.Szybko,smacznie i efektownie.

       

      3-4 małe jabłka

      udka kurze tacka ok.6 szt.

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      oliwa z oliwek

      sól,pieprz

      oregano,tymianek

       

      Na puree

      2 ziemniaki

      3 marchewki małe

      koncentrat pomidorowy malutki 80g

       

      Odcinamy końcówki udek,robimy tzw.golonki.Udka przyprawiamy solą,pieprzem,oregano oraz tymiankiem(zioła mogą byc świeże).Układamy je w naczyniu żaroodpornym,polewamy oliwą dodajemy pokrojoną w pióra cebulę,umyte pokrojone w cząstki jabłka(zostawiamy jedno do dekoracji) oraz czosnek.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10min.żeby kurczak nabrał aromatu.Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.45min.w temp.200stC.W garnku gotujemy obrane ziemniaki oraz marchewkę.Ugotowane miksujemy w blenderze na końcu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.Upieczone udka podajemy z jabłkami oraz z czerwonym puree z odrobiną groszku.Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 17:54
    • Karnawałowe confetti

      Mamy karnawał-proponuje szybką,smaczną i bardzo kolorową sałatkę:)

      Potrzebne składniki:

      puszka kukurydzy Dawtona

      puszka groszku Dawtona

      2 kolorowe papryki(żółta,czerwona albo pomarańczowa)

      pół puszki bobu

      pól puszki czerwonej fasoli

      szczypior

      sól,pieprz

      3 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki octu winnego

       

      Wszystkie warzywa z puszek przecedzamy,wrzucamy do miski,papryki myjemy,wydrążamy środek i kroimy w kostkę.Szczypior myjemy i siekamy.Dodajemy do sałatki.Oliwe z oliwek mieszamy z octem doprawiamy i polewamy sałatkę,delikatnie mieszamy.Podajemy w kieliszku.Wygląda efektownie przypomina kolorowe confetti.Do sałatki użyłam wspaniałych produktów Dawtona,są smaczne i niedrogie.Polecam

       

      Sałatka na konkurs Mistrzowie patelni-kategoria Sałatkowe inspiracje

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lileczka_4
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 17:18