Wpis

czwartek, 20 marca 2014

Racuchy z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej z dodatkiem jajecznego tatara



Słoneczne śniadanie na przywitanie Wiosny.
Z pysznym sokiem 100 % Tymbark mój ulubiony biały grejpfrut.
Racuchy z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej z tatarem jajecznym.
Pycha.
Racuchy kukurydziano-ziemniaczane


1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 opakowanie suchych drożdży 7g
1 szkl.ciepłego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól morska,czarny pieprz świeżo zmielony do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Kamis)
1/2 łyżeczki kurkumy (np.Kamis)

Na jajeczny tatar:
3-4 jajka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
1 łyżka majonezu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
 



Do dużej miski wsypujemy mąki dodajemy drożdże,mieszamy.
Wlewamy ciepłe mleko,mieszamy.
Konsystencja musi być jak gęsta śmietana.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5godziny do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni,lekko wysmarowanej olejem rzepakowym.
Wlewamy łyżką małe placuszki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Gotujemy jajka na twardo 5-6 minut.
Obieramy,kroimy w kostkę.
Szczypior drobno siekamy,łączymy z jajkami.
Dodajemy musztardę,majonez,cukier,sól i pieprz oraz sok z cytryny.
Wszystko mieszamy.
Na racuchy nakładamy nasz tatar jajeczny.
Podajemy na śniadanie ze zdrowym sokiem Tymbark 100%.
Smacznego.








Przepis na konkurs śniadanie Tymbark-"środa to mała sobota"


 

Śniadanie TYMBARK

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lileczka_4
Czas publikacji:
czwartek, 20 marca 2014 15:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/20 19:21:04:

    Racuchy ze słonym dodatkiem - świetny pomysł, uwielbiam takie dania ;)

Dodaj komentarz