Wpis

piątek, 17 maja 2013

Kaszubski piątkowy obiad

Dziś zapraszam na taki piątkowy obiad na Kaszubach.Ziemniaki "podukane"czyli puree ziemniaczane z sadzonym jajkiem i pyszną maślanką.
Smak dzieciństwa. 




4-5 ziemniaki
1-2 jajka
świeży koperek
maślanka
odrobina masła i mleka do puree
kolorowy pieprz
sól 

Ziemniaki umyć,obrać i ugotować.Następnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków czyli "podukać"z dodatkiem mleka lub śmietany i odrobiny masła.Jajko usmażyć wedle uznania,doprawić solą i pieprzem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lileczka_4
Czas publikacji:
piątek, 17 maja 2013 08:57

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/17 09:12:46:

    jasne, tylko gdzie znalexć prawdziwą maślankę?

  • lileczka_4 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/17 09:19:40:

    GTM162@ ponoć tam www.zmsniezka.pl/home,view,informacje_o_wyrobach
    zapraszam

  • takietampichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/21 22:10:28:

    Małopolska, to też nasz piątkowy przysmak:) maślankę mozna zamienić na kefir lub zsiadłe mleko:)

  • takietampichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/21 22:11:29:

    Małopolska, to też nasz piątkowy przysmak:) maślankę mozna zamienić na kefir lub zsiadłe mleko:)

  • lileczka_4 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/24 10:21:24:

    Takietampichcenie@chętnie poznam Twoją regionalną kuchnię

Dodaj komentarz