Wpis

poniedziałek, 02 stycznia 2012

Śledz po kaszubsku

 

Śledz po kaszubsku czyli śledzie w zalewie octowej.Pamiętam je z mojego dzieciństwa,robiła je moja babcia.Zawsze na stole w kuchni stała olbrzymia waza z takimi właśnie śledziami.Oh co to był za smak.A dziś dla Was staram się odtworzyc to co pamiętam.Zapraszam na śledzie:)

1 kg śledzi

2 szkl.wody

1 szkl.octu

liśc laurowy

ziele angielskie

cebula

cukier

sól

 

Cebulę obrac pokroic w krążki,zagotowac w wodzie z octem i przyprawami.Śledzie oczyścic,usmażyc na patelni z olejem obtoczone w mące.Kiedy zalewa trochę ostygnie zalac nią śledzie ułożone na półmisku. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lileczka_4
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 stycznia 2012 14:39

Polecane wpisy

  • Mus z kaszubskiej truskawki

    Witajcie Wracam do Was po dłuższej przerwie,musiałam nabrać sił po chorobach. Powoli zaczął się u nas sezon na truskawki kaszubskie(malena). Mam dla Was przepis

  • Słodki poranek

    Kochani Chociaż nie ma mnie tutaj ostatnio,cały czas działam kulinarnie. W najbliższym czasie będzie smaczny przepis. A dzisiaj zapraszam na kaszubskiego kucha

  • Czekolada kaszubska

    Dzisiaj się słodzę. Proponuję czekoladę po kaszubsku z dodatkiem kaszubskiej truskawki,płatków chabrów czy z dodatkiem żurawiny. Gorzka czy mleczna,sami decyduj

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość gdanski napisał(a) z *.pools.spcsdns.net komentarz datowany na 2012/01/03 18:45:40:

    Skladniki moglibyscie dokladniej podawac, jak chociazby cukier...

  • lileczka_4 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/06 13:57:15:

    Drogi Gościu-składniki są dobrze podane,jesli chodzi o cukier to w tym przepisie jest on dodany tylko do smaku,chodzi o słodko-kwaśny smak zalewy,więc to kwestia indywidualnego smaku.Dla mnie wystarczy 1 łyżka w tym przepisie.Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz