Wpis

poniedziałek, 02 stycznia 2012

Śledz po kaszubsku

 

Śledz po kaszubsku czyli śledzie w zalewie octowej.Pamiętam je z mojego dzieciństwa,robiła je moja babcia.Zawsze na stole w kuchni stała olbrzymia waza z takimi właśnie śledziami.Oh co to był za smak.A dziś dla Was staram się odtworzyc to co pamiętam.Zapraszam na śledzie:)

1 kg śledzi

2 szkl.wody

1 szkl.octu

liśc laurowy

ziele angielskie

cebula

cukier

sól

 

Cebulę obrac pokroic w krążki,zagotowac w wodzie z octem i przyprawami.Śledzie oczyścic,usmażyc na patelni z olejem obtoczone w mące.Kiedy zalewa trochę ostygnie zalac nią śledzie ułożone na półmisku. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lileczka_4
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 stycznia 2012 14:39

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość gdanski napisał(a) z 108-98-217-195.pools.spcsdns.net komentarz datowany na 2012/01/03 18:45:40:

    Skladniki moglibyscie dokladniej podawac, jak chociazby cukier...

  • lileczka_4 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/06 13:57:15:

    Drogi Gościu-składniki są dobrze podane,jesli chodzi o cukier to w tym przepisie jest on dodany tylko do smaku,chodzi o słodko-kwaśny smak zalewy,więc to kwestia indywidualnego smaku.Dla mnie wystarczy 1 łyżka w tym przepisie.Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz